Pas leži ipod drveta

Foto: Predrag Trokicić

Već par dana Mirjana Karanović i Duško Vujošević objašnjavaju zašto nisu govorili na protestu protiv režimskog nasilja u subotu 8. decembra. Oboje sugerišu da su im reč oduzele upravo neke stranke iz Saveza za Srbiju (SzS). Umesto da razveju sumnje i kažu šta se zaista dogodilo, čelnici SzS-a organizuju za narednu subotu novo okupljanje. Naravno, oni bi mogli da kažu da nisu imali veze s organizacijom prvog protesta i tako opravdaju svoje ćutanje. Naime, i Karanović i Vujošević su rekli da su se odazvali da govore na skupu „Stop krvavim košuljama“ na poziv „mladih ljudi iz organizacije protesta“. S druge strane, jedan od čelnika SzS-a se pohvalio da je ta opoziciona koalicija posle samo devedeset dana postojanja uspela da izvede na jedan beogradski trg preko 10.000 ljudi. Stoga deluje tačno i prikladno inače rogobatna fraza da su prošlonedeljni skup „neformalno organizovali predstavnici opozicionog ’Saveza za Srbiju’“. Ali, sve i ako su neformalno pozvali Karanović i Vujošević da govore, pa im onda neformalno i uskratili da nešto kažu okupljenim ljudima, čelnici SzS-a bi pre nove subote krajnje formalno morali da objasne ko je na trgu zapušio usta Karanović i Vujoševiću. Drugim rečima, bilo bi dobro da odgovore na niz važnih pitanja. Njihovi solidni odgovori ohrabrili bi nove desetine hiljada žitelja Srbije da im se pridruže u političkoj borbi protiv tekućeg režima.

1. Iz ugla Mirjane Karanović i Duška Vujoševića, šta se menja ako im slobodu govora guši tekući siledžijski režim ili pak to isto čini potencijalno siledžijski SzS?

2. Iz ugla žitelja Srbije, kakva je razlika kada ih, s jedne strane, laže tekući režim i kada, s druge, to isto čini – recimo, skrivajući svoju odluku ko sme a ko ne sme da govori iza tobožnjeg policijskog upozorenja – opozicioni SzS?

3. Sasvim je jasno da za Borka Stefanovića pravi veliku razliku kada štangla/batina ne pada na njegovu glavu nego se nađe u njegovim rukama, ali kako ta razlika menja živote žitelja Srbije?

4. Iz ugla (slobode) medija, kave veze ima ko vam ne dâ da kažete istinu – tekući režim ili opozicioni SzS?

5. Iz ugla interesa (ali i političkog identiteta, recimo barem nekih članova Demokratske stranke), kakva je razlika kada nas tekući režim poziva da zaboravimo na razlike i kada to isto čini SzS – razlike su nebitne u odnosu na cilj koji smo sebi postavili, kažu i prvi i drugi, sve i ako su mnogima te razlike čitavi (politički) životi?

6. Iz ugla LGBTIQXYZ (tako to izgleda kada se u obzir uzmu razlike i nimalo ne smeta; inače XYZ stoji tu za sve kojima su ugrožena prava i slobode, a nisu obuhvaćeni prethodnim odrednicama): da li je članovima te zajednice bolje da (o)stanu uz tekući režim koji ih lažno štiti i ukazuje im lažno poštovanje, ili da se svrstaju uz SzS koji otvoreno najavljuje da će im u ime takozvanih porodičnih vrednosti oduzeti i ovo malo s mukom stečenih prava u Srbiji?

7. Iz ugla Kosova, kakve veze ima da li nas u ime Kosova tlači tekući režim ili to isto, u najavi, čini SzS, kada ni jedni ni drugi otvoreno ne žele da reše (to jest, i jedni i drugi bi rešenje koje naprosto nije moguće za) taj problem?

8. Iz ugla SzS-a, da li oni zaista izlaze u susret kampanji tekućeg režima i hoće iz sve snage da nas uvere da su svi oni – i tekući režim i opozicioni SzS – isti?

9. Ili, da li SzS već sad pravi odstupnicu za još jednom poraženi ovdašnji resantimanski nacionalizam, kao što su to jednom već bile i neke jake frakcije unutar DOS-a, te hoće da nam poruči da ovdašnja destruktivna i samorazarajuća nacionalistička politika (kakvi god stvarni [kriminalni] interesi i ciljevi da se kriju iza nje) jedino može da pobedi samu sebe?

Neka čitaoci nastave dalje niz i dodaju pitanja koja su im važna. Vreme je (ponovo) za ovakav razgovor sa opozicijom koja (ponovo) pretenduje na to da nas organizuje i predstavi. Dakle, ako već nije kasno, onda je svakako krajnji trenutak da se konačno (ponovo) postavi i 10. pitanje: da li Mirjanu Karanović i Duška Vujoševića (ovaj put u simboličnom smislu, dakle u smislu osoba koje simbolično otelovljuju jedan skup vrednosti i principa) želite na svojoj strani i ako želite, da li to ide bez uslova da oni drže jezik za zubima?

Peščanik.net, 13.12.2018.

Srodni linkovi:

Saša Ilić – Kome smeta Mirjana Karanović?

Stevan Filipović – Mirjana Karanović i duh palanke

PROTESTI 2018/19.

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)