Okružni sud u Beogradu u sastavu: Savka Gogić kao predsednik veća, i sudije Vesna Petrović i Aleksandar Čolić, potvrdio je presudu Četvrtog opštinskog suda u Beogradu kojom je sudija Miroslav Bošnjak osudio Zorana Petakova zbog uvrede vladike Irineja Bulovića na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara. Da podsetimo: vladika Irinej Bulović je protiv Zorana Petakova podneo krivičnu tužbu zbog izjave koju je Petakov dao u TV emisiji Klopka na BK televiziji još 2005. godine a povodom upada pripadnika Nacionalnog stroja na Filozofski fakultet u Novom Sadu. U navedenoj emisiji je Petakov, na isnistiranje I direktno navođenje voditeljeke Olivere Kovačević, kritički govorio o ulozi crkve u formiranju ekstremističkih desnih organizacija i tom prilikom četiri vladike (među njima i Irineja) označio kao “četiri jahača apokalipse”.

I pored toga što se vladika Irinej (svetovno ime: Mirko Bulović) nijednom nije odazvao na suđenje koje je sam pokrenuo, što nije izveden nijedan dokaz  – pa ni onaj da li je crkva stvarno učestvovala u pomaganju i kreiranju desnih ekstremističkih organizacija, što sud nije uzeo u obzir da je Petakov bio žrtva njihovog fizičkog napada – sud je osudio Zorana Petakova za uvredu vladike Irineja s obrazloženjem da “u odnosu na Episkopski čin koji ima privatni tužilac i koji se ne može odvojiti od njegove ličnosti navedena inkriminacija okrivljenog Zorana Petakova po oceni suda predstavlja izuzetno tešku uvredu, jer ona insinuira da privatni tužilac jeste i čini ono što je upravo suprotno njegovom naznačenju u odnosu na Episkopski čin, odnosno da on lično i kao episkop Srpske Pravoslavne crkve ne teži dobru i pobedi dobra, već zlu i pobedi zla, u smislu hrišćanske estahologije.” Po oceni sudije Bošnjaka, što se potvrđuje pravosnažnom presudom Okružnog suda: “takvi vrednosni sudovi Zorana Petakova objektivno su mogli da povrede verska osećanja i drugih građana Srbije, koji su po poslednjem popisu 2002. godine 95% vernici, a 85% hrišćani pravoslavne veroispovesti (izvor Ministarstvo vera Srbije …)”.

Ono što se Zoranu Petakovu pravosnažnom presudom za uvredu takođe stavlja na teret je i da je:  “privatni tužilac Episkop Srpske pravoslavne crkve koja ne raspolaže nikakvim faktičkim i realnim instrumentima vlasti, već se njena vlast bazira na njenom autoritetu i slobodnom pokoravanju toj vlasti njenih članova. Takođe crkva ne raspolaže ni prihodima u smislu kako njima raspolaže država ili preduzeće ili privatna lica koja se bave nekom privrednom delatnošću. Znači, njeni prihodi zavise od dobrovoljnog prilaganja njenih vernika i drugih građana, pa prema tome njeni velikodostojnici svakako treba da imaju veću zaštitu od takvih i sličnih inkriminacija od one koju uživaju nosioci državne vlasti i političari.” Treba podsetiti i da je prilikom izricanja prvostepene presude, sudija Bošnjak iz Četvrtog opštinskog suda, usmeno obrazložio da uvreda Vladike Irineja, koji je, kako je sudija naveo “besprekorna ličnost”, predstavlja uvredu za sve hrišćanske vernike, kao i da se i on, “kao sudija i kao kršteno lice”, oseća uvređenim. Bez ulaženja u meritum, Okružni sud u svojoj paušalnoj presudi samo potvrđuje ove kvazi filozofske i kvazi moralne stavove sudije Bošnjaka i ocenjuje da je prvostepeni sud u svemu postupio pravilno, kao i da nema osnova za ukidanje ili preinačenje prvostepene presude. Okružni sud bez ikakvog obrazloženja i bez upuštanja u navode iz žalbe YUCOM-ovih advokata, sebe stavlja u poziciju vrhovnog arbitra koji nije obavezan da obrazloži svoju neprikosnovenu odluku i tako – dodatno degradirajući pravosuđe u Srbiji – samo  zavodi i pečatira prvostepenu presudu. Tako je Presudom Okružnog suda u Beogradu stavljena tačka na slučaj Petakov koji je postao zvanična žrtva nove klerikalizacije države od strane neodgovornih sudova koji su izbrisali granicu između verskog i sekularnog, između države i crkve, između kritičkog stava i dogme.

Kako su i prvostepeni i okružni sud paušalnim potvrđivanjem ovakve presude prekršili ne samo domaće zakonodavstvo, već i prenebregli niz standarda ustanovljenih presudama Evropskog suda za ljudska prava, na šta su advokati YUCOMa i ukazivali u svojoj žalbi, Komitet pravnika za ljudska prava će protiv države Srbije,  kao odgovorne za postupanje sudova, povodom ove presude podneti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

 
YUCOMov pravni tim:

Biljana Kovačević – Vučo
Milan Antonijević
Natalija Šolić

 
YUCOM, 14.11.2008.

Peščanik.net, 15.11.2008.