Mirëdita, Dobar dan!

Mirëdita, Dobar dan!

Približava se festival „Mirëdita, Dobar dan!“ koji se već 5 godina održava u Beogradu. Stiče se utisak da se za njega čulo tek prošle godine, zbog protesta desničara koji su, umesto da sebi izgrade svoj prostor, došli da uzurpiraju pozornicu drugih. Još jednom je primenjen pouzdan recept za dolazak u žižu javnosti: što više Kosova i „patriotizma“, začinjenih govorom mržnje i pozivima na nasilje.

Kako je jedan objektivno mali festival postao poligon na kome usijane glave vežbaju svoju netoleranciju i dodatno sramote ovaj grad i zemlju – pitanje je na koje se može odgovoriti jednom rečju: Kosovo. Cilj festivala je da demistifikuje Kosovo i da ga ne tretira kao mitsku zemlju, već kao realno mesto koje naseljavaju ljudi koji nešto lepo stvaraju.

Ove godine na programu festivala su jedan film, jedan koncert, jedna predstava, jedna debata, dve izložbe i samo jedna poruka: da kultura i umetnost najlakše prevazilaze granice zasnovane na mržnji i uzajamnom nepoznavanju. Granice koje su ljudima nametnute, koje su u glavama, koje su uzroci sukoba i koje nestaju prostom odlukom da budeš čovek. Za to nam nije potreban pasoš.

Ovde smo da brišemo te granice i otvaramo mogućnost mladim ljudima da žive boljim i srećnijim životom. To je naš posao. Nismo ovde da se bavimo onima koji nas mrze, već da ponudimo nešto što će nam svima omogućiti da sa našim komšijama živimo u miru. I u tom poslu nas niko i ništa neće zaustaviti. Za sve ostale granice – pogrešili ste manifestaciju. Pogrešili ste organizaciju, pogrešili ste instituciju.

Šta će nama ovaj festival? Mislim da je dovoljno pogledati atmosferu u Beogradu ovih dana, i atmosferu na Kosovu koja je posledica izveštavanja o dešavanjima u Beogradu, pa da nam svima bude jasno da je jedan ovakav događaj godišnje malo. Normalizacija odnosa o kojoj toliko slušamo postiže se iniciranjem kontakata među ljudima, otvaranjem prostora za slobodnu intelektualnu i kulturnu razmenu. Svakome ko se protivi ovakvim interakcijama između Srba i Albanaca nije stalo ni do jednih ni do drugih.

A sa onima koji iz skupštine Srbije – koja je skupština svih nas, a ne prćija vlasti – i preko medija šalju „poslednja upozorenja“ i slične poruke koje su prema našim važećim propisima pretnje i pozivi na nasilje – nemamo o čemu da razgovaramo. Njima treba da se pozabave nadležne institucije i organi, a mi samo možemo da apelujemo da ne izostane njihova reakcija na ovaj, za sada verbalni vandalizam.

I da razjasnimo: ovde nema strana. Nema njih i nas i ko je u pravu. Oni grade svoje političke karijere na konfliktu i mržnji, a mi volimo Srbiju i sramota nas je da mrzimo. To ne mogu biti dve strane istog novčića. Mi hoćemo budućnost, oni hoće još krvi. Patriotizam se dokazuje ljudskošću, a ne nadvikivanjem u unižavanju jednog naroda. Mi smo tu da Srbiji osvetlamo obraz, a ne da ga dodatno kaljamo. Ostavljamo ih da i ovoga puta budu usamljeni u svojoj mržnji, jer ta pozornica nama ne pripada, niti je želimo.

Festival smo organizovali i prethodnih godina, a organizujemo ga i ove godine i organizovaćemo ga narednih godina, jer je „Mirëdita, Dobar dan!“ redak i jedinstven događaj tokom koga se odnosi grade i unapređuju, a ne narušavaju. Oni su obavili trovanje ovog društva mitovima i krvavim bajkama. Došlo je vreme za drugo lice Srbije.

Festival se i ove godine namučio da sebi nađe mesto u različitim prostorima u Beogradu; odbijanja su bila gotovo pravilo. Dakle, svo političko licemerje usmereno ka uspostavljanju odnosa između Srbije i Kosova dolazi do izražaja u običnim životnim situacijama, poput traženja prostora za događaje na programu našeg festivala. Ovo je jasan indikator gde smo u 2018. godini. U međuetničkom mraku satkanom od neznanja, prošlosti i predrasuda, po uzoru na lik i delo Bekima Fehmiua koji je inspiracija ovog festivala, svake godine palimo po jedno malo svetlo. Zbog toga je mir jedini ideal kome težimo. Neka i ove godine u Beogradu bude Mirëdita. Dobar dan i vidimo se!

Autorka je koordinatorka festivala „Mirëdita, Dobar dan!“

Peščanik.net, 28.05.2018.

KOSOVO