Rektorat i Filozofski, foto: Peščanik
Rektorat i Filozofski, foto: Peščanik

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom izjava narodnog poslanika vladajuće stranke Marka Atlagića od 3.7.2019.

U nastupu nedostojnom jednog narodnog poslanika, na skupštinskom zasedanju od 3.7.2019, Marko Atlagić, pripadnik predsednikove univerzitetske elite, nastavio je svoju seriju napada na pojedine profesore Filozofskog fakulteta u Beogradu. Po njemu, zbog svojih naučnih i političkih stavova, profesorka Dubravka Stojanović, spada „u red najvećih falsifikatora“. Takođe je izrazio uverenje da bi, posebno zbog njenog stava prema pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, profesorka Stojanović „trebalo da završi u buvari, to jest zatvoru“. Ni to nije bilo dovoljno, pa je dodao „a da ne kažem po zakoniku Knjaza Miloša kako bi završila“. Sasvim je jasno da je mislio na Kazneni zakonik za Kneževinu Srbiju iz 1860, glava 9: „Izdajnik otečestva kazniće se smrću“.

Istovremeno je za docenta Jova Bakića rekao da je „najobičniji govnar Bila Klintona, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“. Njegova ideja da nekom svom budućem studentu zada master rad na temu „Uloga Filozofskog fakulteta u Beogradu u stvaranju i reprodukovanju kulta neznanja, intelektualnog prostakluka i diletantizma…“ jasno govori o kakvom profilu političara je ovde reč. U svom pokušaju da na profesionalno neprihvatljiv način unizi društveni dignitet naučnih radnika i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, ovaj narodni poslanik je samo demonstrirao nedostatak elementarnog moralnog dostojanstva i vaspitanja.

U svakoj normalnoj državi ovakvom narodnom poslaniku bio bi oduzet poslanički imunitet i protiv njega bi bila podignuta optužnica za govor mržnje i pretnje smrću. To se, naravno, neće desiti jer je on samo slika i prilika ove vlasti koja tendenciozno i uporno gura društvo u sukob širokih razmera. Od mržnje se srce steže, a širi se u borbi za slobodu. Od ove borbe nećemo odustati.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 04.07.2019.

Srodni linkovi:

Srđan Milošević – Karađoz u Narodnoj skupštini

Filozofski fakultet – Protiv napada na Gorana Markovića

Filozofski fakultet – Protiv napada na profesora Radonjića

Filozofski fakultet – Protiv napada na Jovu Bakića