Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Otvoreno pismo

Građani Srbije svedoci su svakodnevnog urušavanja demokratskih institucija, snaženja autokratije i neprihvatljivih verbalnih i fizičkih napada na kritičare vlasti. Uprkos brojnim upozorenjima atmosfera netolerancije postaje sve naglašenija. Predsednik države, umesto obavljanja svojih državnih obaveza u okvirima ustavnih ograničenja, podstiče sveopštu krizu u srpskom društvu.

Poslednji u nizu primera odnosi se na njegov nastup na televiziji Pink od 20.06.2019. u kojem je bezobzirno diskreditovao (od 59. minuta snimka) profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjena Radonjića, koji je u Utisku nedelje od 16.06.2019. govorio o razmerama siromaštva u Srbiji. Umesto konsultovanja stručnjaka, predsednik se latio osporavanja Radonjićeve ličnosti, obrazovanja i znanja. U tom intervjuu je čak otišao tako daleko da je pred milionskim auditorijumom priznao da prezire ljude poput profesora Radonjića, da zna da to ne sme, ali da je to jače od njega. Predsednik nas je dakle, na neprihvatljiv i potpuno nekritičan način upoznao sa svojim unutrašnjim previranjima i jasno nam stavio do znanja ono što već dugo znamo: da za njega postoje građani prvog i drugog reda. Osim što jedan ovakav pristup predstavlja brutalno kršenje Ustava Republike Srbije, predsednik nam je još jednom stavio do znanja da je on najobrazovaniji, da se u sve razume, i da je on taj koji ima poslednju reč po svim pitanjima. Na taj način samo je demonstrirana jedna ogoljena bahatost kao osnovni model funkcionisanja i komunikacije ove vlasti sa kritičarima.

Najoštrije osuđujemo bahato i autokratsko omalovažavanje profesora Radonjića od strane predsednika Republike Srbije. Ovim činom nije izvršen samo pokušaj diskreditacije jednog univerzitetskog profesora, već i čitavog univerzitetskog obrazovanja i svakog vida stručnosti što predstavlja još jedan u nizu već napravljenih koraka ka potpunom urušavanju državnog demokratskog poretka Republike Srbije.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 22.06.2019.

Srodni link:

Vesna Rakić Vodinelić – Bre, elita dosad neviđena

Srđan Milošević – Elitni režim

Ljubodrag Stojadinović – Vučić: anatomija prezira

Rastislav Dinić – Dobro došli u trampovsku Srbiju