Ovih je dana Bosna i Hercegovina, država u kojoj dnevnopolitičko licemjerje svakodnevno određuje kako se živi, postala pravna država. Tako su nas informirali mediji, koji hapšenje sedam pripadnika vehabističkog pokreta u Gornjoj Maoči ocjenjuju kao uspostavljanje pravne države. Države koja funkcionira na svim svojim teritorijalnim jedinicama. Uhapšene osobe su pod sumnjom da su podrivale ustavni poredak i narušavale teritorijalnu cjelinu BiH. Pri hapšenju je, navodno, zaplijenjena određena do veća količina oružja, hejbet propagandnog materijala te informatičke opreme. Javnost još uvijek čeka na dokaze o tome koliko je to i kakvog oružja pronađeno jer se o tome zasad šuti. I ne znamo koliko će se šutjeti.

U spektakularnoj akciji u kojoj je učestvovalo 600 policajaca i pripadnika različitih specijalnih i još specijalnijih službi počela je, dakle, neustrašiva borba protiv organizovanog kriminala, kako se to još spominje u šturo deskriptivnim izvještajima. Zanimljivo, nikom nije palo na pamet da se bavi ovim istim optužbama protiv čitave legije tajkunsko-političarskih struktura koje u toj pravnoj državi BiH zapravo drže vlast. To valjda može, samo da to ne radiš izolirano kao što vehabije učiniše. Mislim, jako je bitno da nacionalne stranke potpomažu jedne druge u cilju očuvanja pravne države BIH, ko je vidio tako se izolirati i uspostaviti neki svoj sistem.

Akcija je provedena na osnovu naredbi Tužilaštva i Suda BiH, a pored ugrožavanja teritorijalne cjeline i napada na ustavni poredak BiH, među optužbama je i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U javnost je također izašla informacija da škola u selu radi po jordanskom planu i programu koja je kasnije demantirana. Opet medijska konfuzija. Ali pravo, kad se jednom zahukta, ništa ga više ne spriječi. U pravnoj državi BiH. Milorada Dodika, priča ide u kuloarima, niko ipak neće dirati po ovim tačkama optužbe. Valjda nije dovoljno ekstreman. Mada zna skloniti bosansku zastavu kad mu zasmeta, to se on tako samo igra jer mu je konstantno dosadno, a zapravo nije uopće opasan po pravnu državu BiH. Ipak čovjek sve to radi u ispeglanom odijelu i nije pustio bradu.

Kod Bošnjaka ova akcija izaziva različite reakcije. Ekstremizam jeste uvijek opasan i sasvim sigurno ga treba držati pod kontrolom, ali izbor organizacija, stranaka i pojedinaca koji ugrožavaju ustavni poredak ili teritorijalnu cjelinu BiH, da ne spominjemo ono s mržnjom, je sasvim dovoljan da bi se slične snage mogle malkice angažirati i na njima. Problem je samo u tome što su mnogi od njih na vlasti, pa time i određuju kako se uspostavlja ta pravna država, a ceh će platiti oni siromašni i bez prave političke moći, kao što su to u ovom slučaju vehabije. Spektakularnost akcije, inscenirana da bi se impresionirali Amerika i Evropa, svjedoči da se ovakav vid djelovanja mogao provesti i znatno ranije, jer Gornja Maoča nije baš nova pojava u bosanskohercegovačkom društvenopolitičkom šarolikom pejsažu. Islamska zajednica nije nikada u potpunosti osudila vehabizam u Gornjoj Maoči ili na drugim mjestima u BiH, što može značiti samo da joj je taj vehabizam na neki način bio potreban. Specifičan izgled vehabija i njihova ekstremna učenja su se koristila za ulijevanje straha i Bošnjacima ateistima i drugim narodima u BiH. A nije loše tu i tamo zaplašiti nevjernike.

Pored toga, reisu Ceriću je postojanje vehabijske zajednice omogućilo da sebe predstavlja u Evropi kao njihovu protutežu, kao umjerenog, intelektualnog, dobronamjernog muslimana sklonog Evropi i evropskim civilizacijskim vrijednostima. I naravno, mahnitog za demokratijom i tolerancijom, koje najviše voli. Dok zapravo revnosno radi na rasturanju BiH. Bez ekstremizma, vele oni iz Evrope, ima nade za ulazak BiH u EU. A znamo da reis stremi Evropi. Mislim – da bude poglavica svih evropskih muslimana. Dok se pravna država očas pozabavi sa vjerskim ekstremizmom, nacionalni ćemo samo zaliti vodom da nam još naraste. Jer, eto, hitamo ka Evropi.

Istovremeno, iza paravana pravnog licemjerja odvija se drama licemjerja televizijskih gledalaca. Znatno brojnijih od sedam uhapšenih vehabija. Koji žele prestati plaćati pretplatu FTV-u jer se u seriji Lud, zbunjen, normalan prikazalo krme. Pa se prikazalo da je to krme riknulo u gepeku auta. Pa da ga ukopavaju nakon te krmeće smrti, što je onako prilično logičan postupak čak i kad se radi o krmetu. Sve onako kako to komedije ponekad prikažu u svojoj želji da narod nasmiju. Ali, upotrijebila se riječ dženaza pri procesu ukopavanja krmeta što je automatski katapultiralo i Islamsku zajednicu i organizaciju Majke Srebrenice i Podrinja da se na sve strane raspišu o kršenju Zakona o slobodi vjere. Dotični zakon je prekršen. U našoj pravnoj BiH. Time što su u seriji prikazali krme i rekli dženaza, pa još sve to u istom kadru? Šta je sljedeće u Našoj Pravnoj? Zabrana plesa kao u Iranu? Zabrana izražavanja za sve one kojima to krme ne smeta, a među kojima ima i vjernika i agnostika i ateista? Uvođenje vjerske policije koja će nam pokazati šta je to demokratija? Zanimljiva je, u svom tom cirkusu, upotreba pojma demokratije kod dobrih Bošnjana avazovskog tipa. Kad se prikaže krme onda kvazitolerantna rulja skoči, jer je njihovo demokratsko pravo da im to krme duboko vrijeđa njihovo poimanje religije. Kad im se ukaže na to da u BiH još uvijek postoji sekularna država u kojoj žive i drugi narodi, kao i Bošnjaci koji ne smatraju da im humor vrijeđa njihov nacionalno-vjerski integritet, onda ide tirada o ugroženim muslimanima koji su valjda najviše ugroženi u samom Sarajevu, u kojem su se i Srbi i Hrvati poodavno pretvorili u Ostale. “Niko sa strane ne može muslimanima propisivati šta im je uvredljivo, a šta nije, ili im propisivati njihov prag tolerancije u vjeri nazivajući to lažnom preosjetljivošću”, poručuje Islamska zajednica BiH. Dakle, sutra može biti uvrjedljivo za muslimane to što Bosnom hodaju i oni koji nisu muslimani. Zanimljiva podloga za suživot koja sve više odzvanja narativom o ugroženosti jednog drugog naroda s početka devedesetih. Znamo čime je to rezultiralo.

Feđa Isović, scenarist serije, sada će vjerovatno biti najnoviji kandidat za Iblisa u pravnoj državi BiH. Već ide priča da se tom scenom zapravo dodvoravao Hrvatskoj. Valjda će i Ivo Josipović znati prepoznati tako kompleksan kod kojim Isović djeluje u javnom prostoru. Da ne bude da se scenarist džabe trudio da se tako suptilno dodvori dušmanima. Majke Srebrenice i Podrinja kažu da je ova scena najgore što se muslimanima desilo od genocida i ratnog djelovanja propagandne televizije Srna na čelu sa Ristom Đogom. Satanizacija humora koji ismijava licemjerje širokih narodnih masa u BiH će se naravno iskoristiti u političke svrhe. Izborna je godina. Vjera na baterije je uvijek dobar kec iz rukava. I mobilizira znatno veće narodne slojeve od onih sedam vehabija iz čistog razloga jer nije nimalo lako biti vjernik. Pogotovo ne ekstreman. Ali je lako biti većina. Koja zna šta je to neprimjeren sadržaj na javnom servisu. Aferim.

 
Peščanik.net, 06.02.2010.