Organizacije za ljudska prava iz Srbije će u petak, 10. jula 2009. godine u 12.00 časova, na platou između Predsedništva Republike Srbije i Skupštine grada Beograda javno pročitati proglas upućen predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću u kome zahtevaju da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

100 nevladinih organizacija koje su potpisnice ovog proglasa smatraju da je ovakvo obraćanje jedini način da se skrene pažnja predsednika i javnosti Srbije na inicijativu.

Organizacije za ljudska prave su već pet meseci, svakog 11. dana u mesecu podsećale odgovorne predstavnike vlasti Republike Srbije da proglase 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici jer to ne samo što proističe iz preporuke Evropske unije nego i iz moralne obaveze dražave prema žrtvama, kao i presude Međunarodnog suda pravde.

Ovom zahtevu pridružili su se i predstavnici Lige socijal-demokrata Vojvodine i Liberalno demokratke partije podnoseći predlog deklaracije koji bi Narodna skupština usvojila na svojoj sednici.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite inicijativu 100 nevladinih organizacija.

 
Komitet pravnika za ljudska prava ispred 100 nevladinih organizacija koje su potpisale proglas

Peščanik.net, 09.07.2009.