natpis na zidu Kosovo je Srbija

Foto: Peščanik

Pošto naša vlast već mesecima govori kako je jedino brinu mir i stabilnost u regionu (dok nam sve drugo odlično ide), a stabilnost nikako da se naruši (Crna Gora dobila poziv za NATO, naše ambasade nisu napadnute zbog hapšenja Haradinaja, Republika Srpska imala referendum o proslavi i proslavu…) na kraju smo ipak uhvatili poslednji voz za sukob – kosovski.

Naravno, voz nije kosovski – srpski je i baš u tome leži problem. Ne to što je srpski, jer srpski vozovi i autobusi saobraćaju stalno i normalno, kao i kosovski preko Srbije – problem je što na njemu piše: Kosovo je Srbija (mada se taj ”detalj” sada prenebregava).

Ko je smislio da na Kosovo pošalje voz po kojem je na dvadesetak jezika ispisano da je Kosovo Srbija? Premijer sigurno nije. Pa, samo par dana ranije nam je preneo kako mu je indijski premijer rekao da ništa pametnije u životu nije čuo od onoga šta mu je naš premijer kazao. Tako pametan čovek bi sigurno predvideo da slogan ”Kosovo je Srbija” neće proći na Kosovu.

Pa, ako nije on – ko je? Njegovi najbliži saradnici sigurno nisu jer su nam objavili da je premijer povukao mudar potez kad je zaustavio voz pre ulaska na Kosovo. Dakle, i oni smatraju da nije bilo mudro takav voz uopšte uputiti tamo. (To su mislili i službenici Kancelarije za KiM jer su se iz voza evakuisali na vreme, neki još odmah u Beogradu.)

A svakako nije ni predsednik države – pa ne bi valjda namerno izazvao sukob sa NATO u kojem ćemo, kako je rekao, ratovati svi a ne samo vojska, pa i on sam, što mu ne bilo prvi put, kako je sa osmehom dodao?! Jeste izborna godina, ali ne idemo na glasanje za ratnog komandanta, zar ne? Da je deo predizborne kampanje, predsednik bi se valjda preporučivao odbranom ljudskih prava i sloboda, a ne prisilnom mobilizacijom?

A nisu ni ”strane sile” jer im naša vlast ne dozvoljava da se mešaju ni u naše krupne odluke, a kamoli u ovako sitne kao što je dizajniranje jednog voza. Doduše, Zapad često optužuju da rovari protiv vlasti, ali ne i da to uspešno radi, a i voz je proizveden i farban u Rusiji, ali po našem nacrtu, tako da ni Rusija ne može biti mozak ove operacije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, sa sigurnošću znamo da ni opozicija ni predsednički kandidati ni kritičari vlasti nisu odgovorni (jer da jesu, vlast bi ih već optužila) za ovu ujdurmu koja je dovela u opasnost mnogo više od života onih koji su u vozu bili i onih koji žive tamo kuda se voz uputio.

Pa ko onda jeste? Albanci sa Kosova? Ali, premijer je sa podsmehom rekao da nisu bili sposobni ni da miniraju prugu kako valja, pa zar onda mogu da budu sposobni za ovaj dijabolični plan?

Ili možda oni mediji koji već danima najavljuju pogrom i našu vojnu intervenciju ako se on desi? Pa, oni mogu da izazovu samo medijski, ali ne i pravi rat, nisu ovo devedesete zaboga.

Preostaju nam jedino još (opet) neki kompletni idioti. Direktor Kancelarije za KiM je ovaj incident već povezao sa onim u Savamali (”spočitavaju nam neke barake i slične gluposti”) tako da je sasvim moguće da krivce za ovaj nemili događaj treba opet tražiti među kompletnim idiotima. Kažem – tražiti. Ne i pronaći.

Peščanik.net, 16.01.2017.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Kako izaći iz lavirinta predsedničkih kandidata

Dejan Ilić – Čokoladice, đuveč i voz

TEMA – KOSOVO


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)