Foto: Abandoned Berlin
Foto: Abandoned Berlin

Predsednik Nemačke Joachim Gauck nam je pokazao svet onakvim kakvim ga Zapad zamišlja. Tokom posete Gdanjsku povodom obeležavanja 75 godina od početka Drugog svetskog rata, Gauck je gledajući ka istoku izjavio: „Koliko smo se samo prevarili verujući da je očuvanje mira i stabilnosti odnelo konačnu pobedu nad željom za moć“. Zapad želi samo mir i stabilnost, želja za moći mu je strana? Onda amen. To je naša savršena savest.

Pitamo se: šta želi Putin? Ali pravo pitanje glasi: šta želimo mi? Varšavski pakt je raspušten. NATO nije. Savez se u dva talasa proširenja 1999. i 2004. dodatno približio Rusiji. George Kennan, američki diplomata koji je skovao pojam „obuzdavanje“ u odnosima sa Sovjetskim Savezom posle Drugog svetskog rata, nazvao je dalje širenja NATO „tragičnom greškom… jer ne postoji pretnja po našu bezbednost“. Kennan je predskazao ruski odgovor koji ćemo mi iskoristiti kao opravdanje: „Takvi su Rusi.“ Die Zeit piše da Putina proganja manija gonjenja.

SAD su 2008. nameravale da u NATO prime Gruziju i Ukrajinu. To su sprečile Francuska i Nemačka. Zapad je mogao da zna da Ukrajina predstavlja crvenu liniju čije gaženje Rusija neće tolerisati. Geostrateg Zbigniew Brzezinski, savetnik za bezbednost američkog predsednika Jimmyja Cartera, označio je Ukrajinu „ključnom tačkom“ na „evroazijskoj šahovskoj tabli“. SAD su od 1991. u Ukrajinu investirale 5 milijardi dolara kako bi ova zemlja „dobila budućnost kakvu zaslužuje“. Ovu brojku je izbrbljala Victoria Nuland, zadužena za Evropu i Evroaziju u američkom ministarstvu spoljnih poslova. Nuland je postala poznata posle uvredljive izjave „Fuck the EU!“, čime je htela da kaže da Evropa u Ukrajini neće dobiti ništa.

Još jednom – pitamo se šta želi Putin, ali znamo šta žele SAD. One već danas proizvode više gasa od Rusije, a za par godina mogle bi da eksploatišu više nafte od Saudijske Arabije i Rusije zajedno. Bivša ministarka spoljnih poslova SAD Condoleezza Rice nedavno je posavetovala Evropu: „Trebalo bi da na dugi rok promenite strukturu energetske zavisnosti. Trebalo bi da se oslanjate na severnoameričke isporuke.“

SAD će profitirati od novog hladnog rata. Mi ne.

Moramo da okončamo projekat okretanja Ukrajine Zapadu. Pravo na samoopredeljenje ukrajinskog naroda ne uključuje obavezu na članstvo u NATO ili EU. Američki politikolog John Mearsheimer predlaže da Ukrajina dobije neutralni status sličan Austriji posle Drugog svetskog rata. Da bi došlo do takve promene kursa moramo prvo da priznamo da je Zapad na pogrešnom putu.

Ali za tako nešto je naša savest suviše savršena.

Spiegel, 08.09.2014.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 09.09.2014.

UKRAJINA