Foto: Ivana Tutunović Karić
Foto: Ivana Tutunović Karić

I opet, taman kada smo pomislili da smo sve videli, desila se nova neverovatna pojava u našoj društveno-političkoj stvarnosti – krivično delo, snimljeno in flagranti. U audio snimku koji je BIRN objavio 10. aprila čuje se kako šef kabineta gradonačelnika Beograda nudi partnerima iz turske kompanije Kentkart nameštanje tendera za sistem naplate javnog prevoza u Beogradu, baš u trenutku kada njegov šef, a naš gradonačelnik Aleksandar Šapić bezuspešno pokušava da pronađe najbolji modalitet naplate karata u javnom prevozu.

I to nije ono što celoj ovoj priči daje naučno-fantastičnu komponentu. Do sada smo se bar nagledali kršenja propisa i „neposrednih pogodbi“. Ono što ovu stvar čini nadrealnom jeste činjenica da bukvalno svi akteri ove priče i sve institucije koje bi trebalo da na nju reaguju kolektivno ćute, kao da se ništa nije desilo. Ono predsednikovo čuveno „Pa šta“ kao da je postalo objašnjenje za svako nepočinstvo izvršne vlasti za koje javnost na ovaj ili onaj način sazna.

Glavni glumac u ovom blokbasteru, šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović, svakako nije pregovarao u svoje ime. Bez jake podrške u gradskim i republičkim strukturama on ne bi imao ni poslovnu ni političku potporu da ugovara ovako ozbiljan posao, uz očevidno kršenje propisa i vršenje krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora od preko 10 godina.

Reditelj filma Šapić, koliko god se trudio da oponaša svog idejnog vođu, šefa partije i producenta ovog filma, nema dovoljnu političku inteligenciju ni harizmu da opravda više nego očiglednu korupcionašku aferu u čijem se središtu nalazi. Zato se čini da nikakvi osinjaci, mafije i krupni interesi protiv kojih se navodno bori neće biti dovoljni da ga spasu.

Producent koji finansira ovu avanturu (od našeg novca) sa Andrićevog venca pažljivo nadgleda situaciju i, kao i obično, brine samo o kontroli svoje političke štete. On nema ni brata ni druga koga bi stavio ispred sebe i svog interesa i svako se može žrtvovati, ako viši cilj tako nalaže. Zato će jedan Gangula lako biti pušten niz vodu. I važniji i ozbiljniji igrači su pre njega leteli.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je poslednjih meseci izgubilo svaki kredibilitet, saopštilo je da je „oformilo predmet“. Zakonik o krivičnom postupku ne poznaje ovaj termin, ali postoji mogućnost privođenja ili pozivanja na informativni razgovor aktera koji su očigledno umešani u događaj. To se do sada nije desilo, pa ostaje nada da će se u narednom periodu i Nenad Stefanović probuditi i odreagovati na poslednje događaje.

Ono što je prema mom uverenju razlog za nepostupanje tužilaštva jeste iščekivanje političkog epiloga ove priče. Kad neko bude označen kao žrtveni jarac, to će biti signal za Više javno tužilaštvo u Beogradu da se obruši na tu osobu. Videćete, politička reakcija i politička posledica biće jednake krivično-pravnoj i to je ono što je poražavajuće u celoj ovoj priči.

Ucenjeni i prestravljeni tužioci čekaju mig izvršne vlasti da bi znali kako da postupe. To je tragedija zarobljene države. To je epilog priče o otetom pravosuđu.

Autor je advokat, predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Peščanik.net, 13.04.2023.

Srodni link: Nemanja Nenadić – Slučaj Šapić i Kentkart