Share Conference
Share Conference

Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić smenjen je na takozvanoj „hitnoj telefonskoj sednici“ Vlade Srbije. Njegovu smenu inicirao je ministar policije, uz saglasnost ministra kulture. Zapravo, Ugričića je smenila Demokratska stranka, tj. smenili su ga njeni ministri.

A šta se zapravo dogodilo? Najpre je neko izmislio pokušaj atentata na predsednika Tadića. A do sada je postalo jasno da nije ni bilo pokušaja atentata, nije bilo zavere, nije bilo Šarića, Albanaca i Bošnjaka koji su hteli ubistvo predsednika Republike Srbije. Zatim se iz Crne Gore javio jedan pisac, koji je slučajno i savetnik predsednika Skupštine Crne Gore. U tekstu koji niko nije pročitao, pisac Andrej Nikolaidis govorio je o rasulu regionalne politike i pljački umova i novčanika građana Balkana. Nakon toga, gotovo svi mediji pokrenuli su hajku na Nikolaidisa zbog jedne, svakako nespretne, rečenice, koju niko nije ni razumeo. Onda je Forum pisaca u pismu (koje takođe niko nije pročitao) tražio da se zaustavi hajka na jednog pisca. Jedan od potpisnika pisma bio je i Ugričić. Forum pisaca samo je tražio prestanak javnog progona jednog čoveka. Na kraju, ministar policije javno se založio ne samo za smenu Sretena Ugričića već i za njegovo hapšenje.

Dačić je uradio samo ono što su partijski psi SPS-a uradili mnogim ljudima početkom devedesetih. Napad na Sretena Ugričića podseća na progon Bogdana Bogdanovića u prvim danima rata u SFRJ. Bogdana Bogdanovića progonili su neki junaci tog vremena, a Ugričića progone junaci ovog vremena, uz logističku podršku Đilasovih medija, Dačićeve policije i ljudi poput Sonje Liht i TV psihologa Trebješanina.

Smena Ugričića je slika demokratske Srbije predvođene Demokratskom strankom i reformisanom Socijalističkom partijom Srbije. Smena Ugričića je zvanični početak kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore 2012, ali i nastavak prakse političkih ubistava najboljih među nama, tj. povratak u budućnost.

Peščanik.net, 21.01.2012.

SLUČAJ SRETEN UGRIČIĆ