U normalnim zemljama predsednički izbori se raspisuju isključivo u regularnom terminu, odnosno po okončanju mandata predsednika. Predsednička funkcija, za razliku od premijerske, ne zavisi od stabilnosti koalicije, već od stabilnosti osobe koja je vrši. U evropskim zemljama nije retka pojava da predsednik podnese ostavku. Međutim takvi, po pravilu vanredni događaji dešavaju se u posebnim okolnostima, kao što su bolest predsednika, finansijski ili seksualni skandal. Tako je Savezna Republika Nemačka za poslednje tri godine promenila tri predsednika; prvi (Horst Keler) podneo je ostavku jer je bio politički nekorektan, drugi (Kristijan Vulf) jer je bio gramziv, i na kraju je mir nađen sa sveštenim licem (Joahim Gauk). Dobro, možda su to visoki standardi visoko razvijene Nemačke, ali ovih dana i predsednik Mađarske (Pal Šmit) razmišlja o ostavci, zbog plagiranja doktorske disertacije.

Dakle, u većini stabilnih zemalja na evropskom kontinentu predsednički izbori se brižljivo planiraju i sa nestrpljenjem očekuju, i to nakon ustavom predviđenog i ispunjenog mandata. U Srbiji stvari stoje drugačije. Izbori za predsednika možda će biti raspisani „prekosutra ili naksutra“, kako nam je juče saopštio Boris Tadić tokom posete Poljoprivrednom kombinatu Beograd. I delovao je nekako ljuto, kao da ga nerviraju i novinarka koja postavlja pitanje, i Đilas koji stoji pored njega, i Petrović koji stoji iza njega. Nervira ga i ustav, koji nije fleksibilan pa ga tera na ostavku, a nju još treba i obrazložiti predsednici skupštine, odnosno, Dačiću. Nervira ga i Toma jer mu diše za vratom, nervira ga i Pajtić jer hoće autonomiju. Verovatno ga nervira i narod koji hoće bolji život (jer život ne može da čeka).

Dakle, naš predsednik iza sebe nema javnosti poznatih seksualnih skandala, prijavio je porez na platu od hiljadu evra, a nema ni stan. Ostavka iz moralnih razloga takođe nije u igri, jer krah ekonomije ili krah političkog sistema nikada nisu bili dovoljni razlozi za čin ostavke u ovoj zemlji. Naravno, DS alhemičari su kampanju za predsedničke izbore već započeli (za svaki slučaj), i to pre desetak dana kada se Tadić pojavio u štali jednog progresivnog seljaka (znate ga – onaj što su mu i otac i deda i pradeda bili seljaci). Momci iz kreativnog tima DS započeli su preventivnu kampanju za slučaj da se predsednik predomisli, uz jutarnju kafu, uz Severininu muziku. Ovakvo ponašanje predsednika Srbije i predsednika Demokratske stranke, i predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost, i predsednika Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka (moštiju) sviju Karađorđevića, i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, pored toga što je bahato, pre svega je pokvareno, jer je podređeno najnižim političkim strastima jednog čoveka i jedne partije. Politika je kalkulacija, ali ova najnovija je ništa drugo nego bedna igra slabih ljudi na jakim pozicijama, a za to će morati da se plati visoka politička cena. A možda od predsedničkih izbora 6. maja ipak ne bude ništa; možda će se „prekosutra ili naksutra“ ispostaviti da se predsednik samo malo šalio, onako predsednički, a da smo svi mi ispali glupi u društvu, jer nismo shvatili njegov još jedan maestralni fazon.

 
Peščanik.net, 02.04.2012.