Foto: Slaviša Savić

Foto: Slaviša Savić

Kao i u onolikim tužilačkim i sudskim postupcima pre nje, i u slučaju 2016. godine je nastupila apsolutna zastarelost pa je dotična 2016. slobodna da ide gde hoće. Gde joj mi želimo da ode, to je već naša stvar.

No, bilo kako bilo, ta godina se svakako rashodovala, pa je i došlo vreme da nabavimo neku novu. Naravno, postojala je mogućnost da dobijemo na poklon neku polovnu (tzv. kantu od godine), da joj uradimo remont za par stotina miliona evra i da nas služi kao nova (pa kad mogu avioni i kad može polovna vlada, što ne bi mogla i polovna nova godina?), ali smo ipak nabavili ganc novu.

A kako to kod nas obično i biva, novu smo nabavili bez stvarnog javnog nadmetanja i pod sumnjivim okolnostima. Iako nam gradovi već mesecima blješte od novogodišnjeg osvetljenja, i ovaj tender se odvijao u mraku pa je nova godina nabavljena ispod žita, bez uvida javnosti. I mada je svima jasno da je bilo namešteno da pobedi baš 2017, a ne neka bolja, nemamo pravo na žalbu te smo primorani da prihvatimo rezultat, kao što smo primorani da prihvatimo i rezultate prethodne godine.

Posle nove godine trebaće nam i predsednik, komada jedan. Tender za njega još nije raspisan, ali se uslovi tendera uveliko nameštaju za jednog određenog kandidata. Prvi kriterijum koji ponuđač za predsednika treba da ispunjava je – da ne zvoca. Jer na vlasti već imamo dovoljno onih koji zvocaju. I svi su oni pravilno raspoređeni – neki zvocaju opoziciji, neki političarima u drugim državama, neki zvocaju nevladinim organizacijama, drugi opet medijima, neki zvocaju onima koji su aktivni na internetu… a neko bogami i svima zajedno pa nam zaista ne treba još i predsednik države koji bi samo zvocao.

No, to je ujedno i jedini kriterijum koji je jasno i javno objavljen. Nejasno je i nejavno – da li se stari predsednik smatra rashodovanim (on sam se, naravno, ne smatra rashodovanim, naprotiv – tvrdi da je kao nov i da baš njega treba nabaviti) i da li će remont (u Rusiji, kao i za avione) srediti stvar ili će se ipak trebovati neki novi model?

Ako je pak ovo drugo, kakav će se ponuđač za izvođenje predsedničkih radova tražiti? Neko takođe polovan, ali ide na remont i na jednu i na drugu stranu, ume da obavlja sve funkcije i provereno je uspešan (na izborima)?

I da li će ovlašćena tenderska komisija da iznedri i javnu nabavku za izvođače skupštinskih radova u republičkom i beogradskom parlamentu? Što bi značilo da ćemo veći deo ove godine provesti potpuno obezvlašćeni – bez predsednika, sa raspuštenom skupštinom, sa vladom u ostavci (a dok se sve to ponovo izabere, pa dok se da mandat, pa sastavi vlada, pa overe mandati, pa prođe raspust…).

Ali, ni sve to ne bi bilo nešto posebno – prvo, zato što nas je vlast ionako potpuno obezvlastila i drugo – zato što vlast već ima iskustvo vladanja u bezvlašću.

Osim, naravno, ukoliko vi niste doneli neku novogodišnju odluku da tako više ne može?

Peščanik.net, 02.01.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.
NOVE GODINE, BOŽIĆI I OSTALI DUPLIKATI

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)