Stajanje Žena u crnom 10. jula 2021, foto: Peščanik
Stajanje Žena u crnom 10. jula 2021, foto: Peščanik

Posle mnogo godina sinoć sam otišla na demonstracije na Trgu Nikole Pašića, a povod je bilo privođenje u policiju Aide Ćorović, poznate aktivistkinje i političarke angažovane protiv ratova, diskriminacije i državnog terora, i Jelene Jaćimović, aktivistkinje i dizajnerke. Privedene su zato što su bacile jaja na sraman mural ratnog zločinca Ratka Mladića, koji već mesecima stoji nedirnut na jednoj zgradi usred Beograda u Njegoševoj ulici. Prethodnih dana su antifašistički aktivisti zakazali prekrečavanje murala 9. novembra, na dan borbe protiv fašizma. Kao što je poznato, policija je zabranila taj događaj, zapravo nije dozvolila da se uništi mural Ratka Mladića, a sve pod izgovorom da bi moglo doći do sukoba sa „desničarima“, što je tepanje za parapoliciju kojom se upravlja s vrha države, a sa tog mesta je i napravljena. Jasno je da država i njen šef ne dozvoljavaju da se mural ukloni i čuvaju ga ko zenicu oka svog.

Ipak, dve neustrašive žene, ne sluteći da su baš takve, nisu htele da odustanu tog 9. novembra i propuste da nekako iskažu svoj otpor prema zločincu i fašizmu, pa su nezavisno od velikog plana javnog krečenja sramotnog murala, što je već bilo zabranjeno, skromno izabrale uobičajeno gađanje jajima. Moglo je i paradajzima, ali ovako je bilo bolje, jer je glasnije i filmskije zvečalo. Otišle su do prve prodavnice, kupile jaja i jedno po jedno pljas, pljas i pljas po monstruoznom muralisanom liku. Više od toga nisu mogle, znajući da te pljuske neće čak ni oštetiti omrznuti mural. Ali neka sa zna da nisu još jednom mirno prošle Njegoševom ulicom kao da njega nema, ratnog zločinca koji strogo generalski s rukom na čelu pozdravlja. Same samcate, ako već nikog drugog nema, a i ne znajući šta će im se dogoditi, obavile su simbolično i rečito gađanje jajima.

A šta to nisu znale? Nisu znale dokle je ova država dogurala. Mural je tajno danonoćno čuvala policija u civilu. Grubo su ih zgrabili dvojica u civilu i odvukli do uniformisanih iza ćoška, koji su ih sproveli u stanicu policije. I odgovaraće. Za prekršaj. Za kakav to prekršaj?

Zato što su gađale jajima mural Ratka Mladića postavljen usred Beograda, na sramotu države Srbije koja ga je tu postavila, i samih građana koji su tuda mesecima prolazili ćutke i pognute glave, znajući da je on na zidu i zlokobno ih pozdravlja. Čovek koji je sproveo genocid u Srebrenici. Našle su se dve žene, dve heroine, koje su odlučile da to mirno proći neće, tras, tras, pa šta bude. Dok su one bile privedene, okupili su se neki novi ljudi i mi koji se odavno poznajemo na gradskom trgu sa koga se vidi Skupština Srbije. Tek toliko da simbolika bude veća. I čekali smo da Aida i Jelena dođu da ih zagrlimo i pozdravimo. To što su one učinile je postalo jedna časna zabeleška u ovom vremenu velikog beščašća.

Peščanik.net, 10.11.2021.

MURAL RATKA MLADIĆA
SREBRENICA

The following two tabs change content below.

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Latest posts by Vesna Pešić (see all)