U produkciji Mančesterskog međunarodnog festivala, u teatru Lovri u Salfordu, izvedena je premijera predstave Život i smrt Marine Abramović u režiji Roberta Vilsona. Uz Marinu Abramović, u glavnoj ulozi pojavljuje se i Vilijem Defo. Muziku za predstavu komponovao je Entoni Hegarti (Antony and the Johnsons) koji takođe igra jednu od uloga.

Predstava počinje scenom smrti Marine Abramović, zatim se, tokom tri sata trajanja predstave, priča vraća unazad i prikazuje život ove umetnice od detinjstva provedenog u Srbiji do danas. Ona se u predstavi pojavljuje u 12 različitih uloga, među njima i u ulozi svoje majke, partizanke, ratnog heroja i nekadašnjeg kustosa Muzeja revolucije u Beogradu.

Marina Abramović za BBC News: „U poslednje vreme bila sam na nekoliko sahrana svojih prijatelja. Užasnuta sam time koliko rodbina i porodica nisu razumeli te pojedince. Meni se to ne sme dogoditi! Zašto bi umetnikov performans prestao njegovom smrću?“

Marina Abramović je odlučila da njenom smrću ne prestaje njen performans: ona je već saopštila tačna uputstva za svoju sahranu. Kad umre, biće sahranjena u tri kovčega. U jednom će biti njeno pravo telo, a u ostala dva biće lažna. Niko neće znati u kom se od tri kovčega nalazi pravo telo umetnice. Biće sahranjena u isto vreme, na tri mesta – u svom rodnom Beogradu, u Amsterdamu i u Njujorku.

Pogledajte fotogaleriju iz predstave Život i smrt Marine Abramović

YouTube – Proba predstave Život i Smrt Marine Abramović: Vilijem

YouTube – Proba predstave Život i Smrt Marine Abramović: Marina

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 13.07.2011.