Skopje, foto: Peščanik

Skopje, foto: Peščanik

Nišlije, raziđite se mirno i spokojno, „vazduplohovna“ kriza je rešena. Aerodrom nije ni gradski ni republički, već naprednjački. Takoreći predsednikov, Vučićev. A tome (kao ni njemu) niko nema šta da prigovori, zar ne?

Bar tako stvari zamišljaju niški naprednjaci. Na konferenciji za novinare gradskog SNS-a, koja je trebalo da pokaže snažno jedinstvo Partije i odlučnost da se aerodrom preda državi kako bi mu ona za njegovu dobrobit direktno kontrolisala rast, objašnjeno nam je ko je zaslužan za dosadašnje rezultate.

Ulaganja SNS-a u niški aerodrom proteklih godina bila su transparentna i odnosila su se na objekte i pomoć za funkcionisanje aerodroma, a ne kao ranijih godina na subvencije avioprevoznicima, kaže poverenik niškog Gradskog obora Srpske napredne stranke Zvezdan Milovanović. Na to je dodao da je SNS odlučan da aerodrom preda Republici, jer je „Republika Srbija po Ustavu odgovorna za saobraćaj tog nivoa u državi“.

Ako ovakve besmislice uopšte vredi pobijati činjenicama možemo se podsetiti da u Ustavu piše da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje „sistem prelaska granice i kontrole prometa roba, usluga i putničkog saobraćaja preko granice; položaj stranaca i stranih pravnih lica… i režim i bezbednost u svim vrstama saobraćaja“. I drumski i rečni i vazdušni, što nema veze sa upravljanjem aerodromom, poljoprivrednim ili međunarodnim.

U Ustavu piše i da „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi“. A niški naprednjaci, u želji da demonstriraju jedinstvo partije, naroda i aerodroma demonstriraju upravo jedinstvo države i partije. Pa smo od njih saznali da su „gradsko rukovodstvo i SNS napravili dobar aerodrom“, kao i da je „to što u Nišu postoji dobar aerodrom koji treba da se dalje razvija uspeh SNS-a“.

Nakon Kliničkog centra u Nišu podignutog zaslugom naprednjaka, što nam je na njegovom otvaranju objasnio Tomislav Nikolić, bivši predsednik SNS-a, Srbije i aktuelni predsednik kancelarije za bilo šta pod uslovom da se ne kandiduje, rečima da je „ponosan na naprednjake koji nastavljaju da podižu Srbiju“ – Nišu i Nišlijama je pojašnjeno da imaju i naprednjački aerodrom.

Sad bi mogli da razmisle i o promeni naziva. Skopski se više ne zove Aleksandar Veliki, ime je slobodno.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 17.04.2018.

Srodni linkovi:

Rastislav Dinić – Ludom radovanje

Rastislav Dinić – Zarobljeni grad

Rastislav Dinić – Strujni udar

Rastislav Dinić – Rašomonijada

Rastislav Dinić – Predsednikov poraz

Ljubodrag Stojadinović – Sofronije u Nišu

Rastislav Dinić – Partijski moljci

Rastislav Dinić – Desant na Niš

Ljubodrag Stojadinović – Kude je taj Niš

Rastislav Dinić – Početak kraja

Dejan Ilić – Idiot

Mladen Jovanović – Ako vi klečite, mi ne moramo

Rastislav Dinić – Grad na poklon

Rastislav Dinić – Strah od građana


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)