“Ovo nije državni posjet u uobičajenom smislu”, kazao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Karlo Leman. “Papa želi vidjeti mjesta njegovog djetinjstva i mladosti, kao i ona njegova kasnijeg djelovanja kao profesora i biskupa”. Pa ipak, u subotu poslijepodne na aerodromu “Franc Jozef Štraus” svirale su se i vatikanska i njemačka, pa čak, na zahtijev predsjednika bavarske vlade Edmonda Štojbera, i bavarska himna, bili su postrojeni svi rodovi njemačke vojske.

Njemački predsjednik Horst Keler papu je ne samo uobičajeno protokolarno pozdravio, nego je, posve neprotokolarno, poželio i napredak u ekumenskom procesu, u prvom redu između katolika i protestanata (evangelista) u samoj Njemačkoj. Nije nikakva tajna da je “ekumena” u zastoju, a da odgovornost za takvo stanje snosi u prvom redu Vatikan. Tako, uostalom, misli i Volfgang Huber, prvi čovjek njemačkih protestanata. Keler je, uostalom kao i kancelarka Merkel, protestant prema religijskom opredjeljenju, pa je imao potrebu i kao vjernik naglasiti i u pozdravnom govoru da katolike i protestante više toga povezuje nego što ih razdvaja.

Benedikt XVI je, odstupajući od pripremljenog manuskripta, uzvratio da se 500 godina razdvojenosti ne da prevladati samo putem mudrih razgovora, ali da se mora činiti sve kako bi se ostvarilo “međusobno približavanje”, odnosno napreci u ekumenskom procesu, ali “i s protestantima i s pravoslavcima”. Pominjanje “ortodoksa” u istom dahu i istoj ravni nije, naravno, bio nikakav lapsus. Kao što se zna, Benedikt XVI je u ovom pravcu poslao već više signala, a trebalo bi već u novembru putovati i u Istanbul i susresti se s “prvim čovjekom” Istočne crkve – Bartolomejom Prvim.

U potonjim razgovorima s njemačkim predsjednikom Benedikt XVI je izričito zahtijevao od njemačkih vlasti da se potrude oko “jače integracije muslimana u Njemačkoj”. “Mora se dati znak da su oni dobrodošli” u ovu zemlju, kazao je papa. Inače, unatoč neviđenoj medijskoj pompi koju mediji, posebice tv-kanali, čine na popularizacji, odnosno mitologizaciji Benedikta XVI, mnogi izvan Bavarske sumnjaju i dalje da se od Benedikta XVI dade napraviti “pop zvijezda” a la Ivan Pavao Drugi. Niti se na njegov već jednoipogodišnji pontifikat ne gleda kao na nešto izrazito pozitivno.

U samoj Bavarskoj se svemu ovomu ne poklanja neka velika pažnja. Bavarci su ponosni na “papu Bavarca”, pa su i na onaj priličito stupidni slogan, kojeg je lansirao tabloid Bild (“Mi smo papa”, što bi značilo da su svi Nijemci papa) odgovorili – “Mi, Bavarci, još i više”! Predsjednik bavarske vlade Štojber, koji Benediktov posjet vješto instrumentalizirao za bavarsku i vlastitu promidžbu, u subotu na minhenskom “Marijindvoru” kazao je, pak, kako je “ljudima u našoj zemlji ispunjena želja od srca…”

U nedjelju je Benedikt XVI u Minhenu slavio pred više od 200.000 vjernika koji su ga oduševljeno primili, prvo masovno “misno slavlje”. Danas slijedi obilazak svetilišta Alteting i Marktla na Inu, gdje je Jozef Racinger rođen, potom u utorak i srijedu Benedikt XVI boravi u Regensburgu.

 
Danas, 11.09.2006.

Peščanik.net, 11.09.2006.