Ljubica u biblioteci, foto: Tatjana Kosanović
Ljubica u biblioteci, foto: Tatjana Kosanović

Da li opozicija treba da se kloni teških reči jer u suprotnom samo daje povod vlastima da je napadaju? Zaboga, vlast neistomišljenike napada bez povoda. Jer, da se ne zavaravamo, mah’o ti, ne mah’o, vlast samo na jednu stvar misli: kako će tog dana iznova da opanjkava neistomišljenike. Ako treba, a uvek treba, izmisliće da ste vi napali njenu televiziju a ne ona vašu, da ste krali od bolesne dece, da vam je žena vođa narko-klana… Ako treba, a uvek dobro dođe, falsifikovaće vaš tvit, vašu fotografiju iz pozorišne predstave pokazati kao fotografiju iz stvarnog života, vašu dobronamernu izjavu preformulisati u krunski dokaz vaše mržnje. I sve to objaviti u svim svojim novinama i na svim svojim televizijama.

A ako se pitate zašto vlast svakodnevno falsifikuje realnost, setite se da to rade i mnogo moćniji ljudi od njih. I to na mnogo benignije teme nego što je ostanak na vlasti. Predsednik Amerike je, iz samo njemu znanog razloga, pokušao da bude veći prognostičar od meteorologa i u silnim tvitovima tvrdio da će uragan pogoditi i Alabamu. Kada se to ipak nije desilo, pojavio se pred kamerama sa zvaničnom prognostičkom mapom – na kojoj je svojeručno (flomasterom druge boje i prilično neartikulisanim potezima) docrtao kretanje uragana kako bi izgledalo da je ipak bio u pravu u svojim izjavama.

Zašto je predsednik Amerike falsifikovao mapu i zašto ovaj naš falsifikuje tabele, puteve, izveštaje? Pa takve su ličnosti, to je jače od njih.

I na kraju, zašto nas ova vlast, otkad se pojavila, neprekidno deli na pristalice i izdajnike? Pa zato što joj je to jedina ideologija.

Delila nas je na „prave Srbe“ i „Haradinajeve Srbe“, na ološ i besprekorne idolopoklonike, na ujedinitelje i razjedinitelje, na plebs i elitu. Sada nas deli na dovoljno i nedovoljno obrazovane da procenimo je li doktorat ministra finansija plagijat. Ali, ako bi se primenio narodski kriterijum koji je predlagao profesor Jerotić – da je obrazovan onaj ko ima obraza („a ko nema obraza, nije obrazovan, pa ma gde živeo, ma kakav položaj zauzimao i ma koliku gomilu znanja u glavi nosio“) ova cela vlast bi bila najneobrazovanija u dugačkoj istoriji.

Pa, ona nije prezala ni da nas deli po tome šta pijemo, te su oni koji piju pivo i kapućino prvi prokaženi zbog pene na usnama. Ali se varaju vinopije ako misle da su bezbedne jer sledi podela na one koji vole crno i one koji preferiraju belo vino. Zatim će se logično preći na hranu. Kupus ili meso? Ako je suditi po fotografiji predsednika države koji je pozirao nad tanjirom punjenih paprika (punjene lignje su valjda bile za doručak) možemo pretpostaviti da će sad ljubitelji sarme biti proglašeni nenarodnim elementom. A onda sledi podela na one sa dobrim i one sa lošim holesterolom. Podela na osnovu krvnih zrnaca je uveliko u toku.

Peščanik.net, 11.11.2019.

PLAGIJATI

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)