Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Pa, dobro. I to je nešto. Dočekaćete makar novu godinu kad već niste dočekali onolika obećanja predsednika države – kineske leteće automobile, domaće zlatno doba, ime onoga ko je ubio Olivera Ivanovića, snimak sa naplatne rampe Doljevac na kojem najčuveniji skupštinski vazduplohovac ima problem sa autobomilom, kao ni one još čuvenije za dve, dve i po godine kojima je odavno istekao rok trajanja.

Dobra vest je da o istom trošku niste dočekali ni sve one silovito najavljivane državne udare, ni sve one atentate telefonom, fotografijom, novinarskim pitanjem ili tviteraškom objavom. Niste dočekali ni sve one atake na državu, živalj, ognjišta, nejač a sve od strane stranih agenturnih mreža ili suseda zbog kojih smo se sveobuhvatno naoružavali ruskim naoružanjem jer smo svoje morali da budzašto dajemo povlašćenim kompanijama koje su za masne pare naoružavale one koji zaista i ratuju zbog čega ćemo imati ozbiljnih problema sa ozbiljnim državama.

Ali zato sad imate jednu siguricu. Pa taman i da prespavate početak nove godine, kad se probudite ona će sigurno biti tu. I pošto vlast samo tu jednu stvar ne može da vam uskrati – računajte da će vam je upropastiti. Jer je ovo vlast koja vam ne da na miru ni da slavite ni da ožalite. Preterivaće sa čestitkama koje će svi morati da objavljuju po nekoliko puta, prišljamčiće se nevoljnicima koji su primorani da rade, banuće u porodilišta da uznemirava porodilje, a nemojte se čuditi ako počnu da, kao holivudske zvezde, upadaju nezvani i na svadbe samo da bi reporteri njih slikali.

A kad ipak ugrabite priliku da, nakon svega što ste sa ovom vlašću prošli, provedete nasamo makar nekoliko trenutaka, nemojte da vam je ni nakraj pameti ono: samo da smo živi i zdravi. Pa niste krenuli u život sa željom da vam samo ne bude i gore. Niti ste kao deca maštali o tome da samo budete živi i zdravi. Ne, hteli ste da budete prinčevi i princeze, pa kasnije piloti, balerine, dobrotvorke, vitezovi, pa ponovo princeze i prinčevi makar samo u svojim životima.

Nemojte da ste mi sada izgubili apetit za životom. Nemojte da su vas neki strah, neko poniženje, neka muka naterali da vam je ma i samo nakratko dovoljno to da ste živi i zdravi. I da nije gore.

Suviše ste vi dobri za ovo. Ne dajte se huljama i protuvama. Trgnite se. Probudite se i sanjajte.

Što bi rekao Duško Radović, želim vam da vas ne boli ono što vas je bolelo a da vas voli ono što vas nije volelo. Mir duši i radost čulima.

Peščanik.net, 30.12.2019.

NOVE GODINE, BOŽIĆI I OSTALI DUPLIKATI

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)