„Utroba koja je porodila fašizam još je plodna“, napisao je Bertold Brecht poslije Drugoga svjetskog rata. U Zagrebu se ovih dana zbio incident koji to na neki način potvrđuje. Neki od mojih prijatelja, Jevreja (mi kažemo u Zagrebu „Židova“ bez pogrdnoga značenja koje je ta riječ dobila u nekim jezicima), obratilo mi se i predložilo mi da, kao ne-Židov, napišem i objavim nešto o tome.

U međuvremenu, osoba koja je dala sramotnu antisemitsku izjavu što se ovdje navodi pokušala ju je demantovati, a novinar koji ju je zabilježio tvrdi da je to doista čuo i da je potvrđuje. Poznajući stanovite ljude i prilike u svojoj okolini, meni se izjava čini autentičnom. Objavljujem je s ovom uvodnom napomenom. Namjenjujem je prije svega onima koji danas u Beogradu svim silama žele rehabilitirati četništvo na sličan način na koji neofašisti u Zagrebu brane ustaštvo, ne zanemarujući pritom razlike između jednoga i drugoga.

***

Poznato je da se današnji fašizam i antisemitizam služe revizionističkim prekrajanjem povijesti, poništavanjem odgovornosti za žrtve u drugom svjetskom ratu te napose negiranjem holokausta. S vremena na vrijeme iskrsne poneka afera koja to potvrđuje na nedvojben način, u svijetu pa i u našoj sredini.

U nizu događaja koji obilježavaju suvremeni trenutak i krizu koju proživljavamo, premalo je pozornosti posvećeno sramnom i tragičnom istupu Vice Vukojevića, donedavno člana Ustavnoga suda Hrvatske i Hrvatskoga sabora. Na konferenciji Počasnoga Bleiburškog voda održanoj 22. travnja u Zagrebu, spomenuti ustavni sudac i bivši zastupnik izjavljuje da su „logorom Jasenovac upravljali Židovi, država je dala samo stražu, a postoji i ugovor između vlade Nezavisne države Hrvatske i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave toga logora“. Nešto slično nije se odavno čulo u Hrvatskoj i regiji koja je okružuje.

Dakle, Židovi su ubili oko pet tisuća Židova u monstruoznom jasenovačkom logoru. Židovska je općina „financirala“ ta ubojstva svojih sunarodnjaka. Sklopila je čak „ugovor“ o tome s ustaškom „upravom“ u Pavelićevoj državi. To tvrdi Vice Vukojević na konferenciji Počasnoga Bleiburškog voda, nadovezujući se na slične izjave iranskoga vođe Mahmuda Ahmadinedžada. Čini to unatoč dokazima koji postoje, popisima žrtava koji su sačinjeni, imenima koja su u njima navedena, svjedočenjima koja su dana i dokazana. Pokušaj Židovske zajednice, u trenutku kad je već bila satrta i gotovo uništena, da pomogne nekim logorašima imao je tragičan završetak i za Židovsku zajednicu i za same logoraše. Nije za Vicu Vukojevića, protiv kojega je nedavno pokrenuta istraga u Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je silovao mladu Bošnjakinju. Žrtve zločina pretvorio je u izvršioce zločinačkih ubojstava, njihovo stradanje u jednom od najgorih logora u Evropi za njega je „upravljanje“ logorom, neuspio pokušaj pomoći stradalima njemu je „ugovor“ o suradnji.

Sve ono što su otkrili i potvrdili radovi i istraživanja povjesničara, to ne postoji i nema nikakva značenja dojučerašnjem ustavnom sucu kao ni članovima Počasnoga Bleiburškoga voda koji su prisustvovali njegovu govoru i odobravali mu.

Ima raznih oblika povijesnoga revizionizma u svijetu. Neki su doista perverzni. Rijetki su takvi kao što je Vukojevićev. Oni štete današnjoj Hrvatskoj koja nastoji naći svoje mjesto u Evropi. Unatoč svemu ne mogu naškoditi istini premda nas sve zajedno ponižavaju i sramote.

Danas, 08.05.2009.

Peščanik.net, 09.05.2009.

ANTISEMITIZAM