Kako posmatrati izbornu kampanju, a uživati? Najpre skuvati kafu, ili uzeti limenku nečeg, skljokati se na prvo raspoloživo mesto ispred TV-a i – najvažnije – sasvim isključiti ton! Top modele posmatrati od glave nadole.

FRIZURE OVOG PROLEĆA

Ženski modeli se ove sezone ne nose. Nasuprot tome, muški srpski frizerski esnaf je pokazao do sad neviđenu inventivnost. Preovlađuje, suprotno evropskim trendovima, retro fen kare. Promoteri ovog trenda (Dinkić, V. Ilić, Đilas, Jeremić) teraju kosu u vis, nastojeći da postignu do danas neprevaziđeni Slobodan-Milošević-imidž, ali još uvek nemaju taj kvalitet nakostrešenosti. Probni oblik (fen kare – retke veš-blau kovrdže) zapaža se kod T. Nikolića i to uglavnom kad je u zatvorenom. Dvobojne, crno – bele kombinacije, sa varijacijama – štrafte, karo, kosa crna, brada bela – kao naročito trendi stil neguju Tadić, Č. Jovanović i V. Drašković, najavljujući time ne samo novu domaću crno-belu školu berberaja, već možda i buduću koaliciju. Oštar razdeljak, sa nešto malo briljantina, premda ne sasvim à la Rudolf Valentino, na ovdašnjem fešn elekšnu predstavilu su A. Vučić i B. Ružić (koaliciju ne treba isključiti). Sasvim ekskluzivan stil neguje Dačić – kratke šiške sa cezarskim uvijanjem na krajevima, što zavisi od vremenskih prilika, a predstavlja parabolu njegove unikatne ne samo estetske, već i političke pozicije. Ipak, još ekskluzivniji model je prikazao Koštunica. Nepravilan, razbohoren razdeljak, tipa cvet (različak?) iz šezdesetih godina prošlog veka – kao još jedan retro, štaviše vintidž modni predložak.

MEJK-AP

Preovlađuje sivo-zeleni, tzv. kancelarijski ton lica. On posmatrača treba da asocira na stalnu brigu, ispoljenu kroz sastanke bez kraja i konca za dobrobit otadžbine i građanstva njenog. Dakako i na umor naših top modela, koji neodustajnim poziranjem i znakovitim otvaranjem usta (ton je isključen!) prinose teške žrtve da bi nama bilo bolje. Ipak, ima važnih izuzetaka. Dačić je promovisao pravilno baršunasto-roze rumenilo u punom krugu, što ostavlja jedinstven mister Pigi utisak, kad se uzme u obzir boja očiju i gore opisana frizura. T. Nikolić je demonstrirao najnoviju liniju L`Orealovog tečnog pudera (lumiere) boje unutrašnjosti školjke, sa blagom primesom breskve (doprinos pomorstvu i poljoprivredi, uz diskretno naznačavanje da se ne odriče granice Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica) i doživeo aplauz na otvorenoj sceni. Nova boja političkog tena, u njegovom slučaju, bila je dopunjena hranljivim sjajem za usne, sa efektom napućenosti, čime se ipak nije približio inače nedostižnom A. Vučiću. Prljavo roze ten koji uporno nosi Jeremić, treba pripisati kako prošlodecenijskim trendovima u senčenju lica, tako i čestim putovanjima u egzotične krajeve. Primećeno je da su, ove sezone, naočari gotovo iščezle kao modni trend – publika nije bila u prilici da proveri eventualnu upotrebu drugih oftalmoloških pomagala. Uz različite boje tena, nose se i odgovarajući facijalni izrazi. Od namešteno zabrinutog (Tadić), preko unezverenog (Vučić, Dinkić, Jovanović), do srdačnog poluosmeha, tipa Franjo Tuđman (Nikolić).

STAJLING

Ovogodišnji fešn selekšn se odlikuje mačo trendom. Tome treba pripisati iščezavanje haljina i sukanja, ali ne bi trebalo isključiti kilt, naročito kod onih modela koji koketiraju sa ekstravagantnim odevnim trendovima (Zukorlić). Videli smo dva osnovna pristupa – odevanje u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Linije su krajnje svedene. U zatvorenom prostoru, bez izuzetka, top modeli su poneli odela boje uljanih škriljaca sa jednorednim kopčanjem. Na otvorenom, donji deo svih učesnika je jednoobrazan – džins u različitim stepenima prirodnog ili veštačkog propadanja. Torzo je mahom obavijen dolamicama u bojama maskirne uniforme, dok su se neki modeli pojavili u davno zaboravljenim džemperima bazičnih boja, uz preovlađivanje zelenog (A. Vučić) i vizantijsko plavog (Dačić). Od osnovnih boja povremeno odstupa Tadić, promovišući liht plavo, kao deo Bitke za bebe. Pozadina koja ističe stajling naših modela jeste uglavnom kombinacija državnih i klanovskih obeležja, komponovana sa promenjivim uspehom. Način prezentacije modela svodi se uglavnom na tri tipa: kretanje u većoj grupi neidentifikovanih osoba sa narandžastim šlemom na glavi (Dinkić), nadiranje prema publici, sa manjim brojem osoba uglavnom ženskog pola, u punom sjaju tečnog pudera (T. Nikolić) i čučanje u niskom rastinju, sa ili bez šlema, usamljeno ili sa mesnim poljoprivrednikom (Tadić). Prelazni oblik pripada Č. Jovanoviću, naročito kad je u pitanju foto sešn sa slikom na kojoj obema rukama pokazuje na samog sebe ili na svoj srčani mišić.

ADVERTAJZING

Uzajamna korelacija između publike i top modela je, u ovoj izbornoj sezoni, osobena. Dok modeli pokazuju entuzijazam koji povremeno prelazi u euforiju (po nekim medijima, čak i u groznicu), publika deluje uglavnom opušteno, gotovo nezainteresovano. Neće se time reći da, pod uslovom isključenog tona, nema nikakvog uživanja. Izrazi lica, predstavljanje novih trendova mejk-apa, promocija novih frizura, olinjalih linija odeće, nagađanje da li modeli kad otvaraju i zatvaraju usta nešto govore ili samo vežbaju facijalne mišiće – jesu svakako sitna zadovoljstva. Naročito ako posle naših modela pogledate Poaroa i pokrijete se belim listićem.

Peščanik.net, 12.04.2012.

BELI GLAS

The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)