Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Nisam Rastislava Dinića doveo u vezu sa nacional-socijalizmom. On je, nažalost, to učinio sam. U svom odgovoru Dejanu Iliću, naime, napisao sam da je Vučić danas u Srbiji često izložen kritici: „nekad sa levog/socijalističkog stanovišta, nekad sa desnog, tj. nacionalističkog, a ne retko i sa „mešanog“, tj. socijal-nacionalističkog, i obrnuto“. Zašto je Dinić izabrao da se između ove tri grupe nađe u poslednjoj meni nije jasno. Izgledalo mi je očigledno da Dinić, na osnovu svojih ranijih radova, pa i onog posvećenog Ikei – mada je već tu bilo nekih „iskakanja“, izraženog u „brizi“ za opstanak domaće industrije nameštaja – spada u prvu grupu. Ali, posle teksta „Dobar liberal“ nisam više u to siguran. Optužujući me, naime, za servilnost prema stranim investitorima, praktično za (ekonomsko) izdajstvo, Dinić je zapravo, takoreći neosetno, skliznuo u nacionalizam. Ekonomski, doduše, ali i sportski nacionalizam je nacionalizam. A tako se onda zbilja pravi veza o kojoj verovatno i on lično intimno misli sve najgore.

Drugo, izlažući se opasnosti da budem proglašen za Ikeinog (neplaćenog, što je najgore) pi-ara, moram da ponovim da svesti švedsku kompaniju (400 mega-marketa širom sveta, 140.000 zaposlenih, godišnji prihod približan bruto domaćem proizvodu Srbije, tj. tridesetak milijardi evra, poslovna filozofija, radna etika, organizacija) na „prodavnicu jeftinog nameštaja“ pokazuje potcenjivački odnos prema kulturi privređivanja. Ili, „intelektualno slepilo“ od čega pati veliki deo (poštene) inteligencije u Srbiji. To je kao kada bi Vebera, zato što se na njega pozvao Vučić, proglasili trećerazrednim naučnikom.

Na tome se, kao što sam već rekao, ne može graditi alternativa.

Peščanik.net, 18.08.2017.

Srodni linkovi:

Dimitrije Boarov – Drveni filozofi

Rastislav Dinić – Dobar liberal

Mijat Lakićević – Alternativa

Dejan Ilić – Kratak odgovor Mijatu Lakićeviću

Mijat Lakićević – Idea Ikea

Rastislav Dinić – Rad oslobađa

Dejan Ilić – Predsedniče, laku noć

TEMA – RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.
Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)