Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Nebesa se sklapaju nad nama, a sudbina, bog ili anđeo istorije nam se smeju gorko ironičnim smehom. Izrael je po prvi put u paklu u kojem već decenijama žive palestinski građani. Vrtoglavom brzinom Izraelci ulaze u stvarnost poznatu svakom palestinskom detetu.

Čak su i pojmovi i termini pozajmljeni iz rečnika okupacije: Izrael se sprema za blokadu, vojska upravlja hotelima, Šin Bet telefonima, granična policija kontrolnim punktovima. Nije slučajno da je Amos Harel, inače vojni analitičar Haaretza, dobio zadatak da prati epidemiju korona virusa. Još dan dva i Tel Aviv će ličiti na Dženin, a Izrael na pojas Gaze. Ono što je tamo životna rutina ovde će postati zastrašujuća distopija.

Razlika je u tome što je ovo za nas kraj sveta, a za njih lakša verzija blokade, bez obzira na strahote epidemije koja preti svima. Sličnosti blokade zbog epidemije sa okupacijom su zaista velike. Prvo, sama situacija blokade. Granice su zatvorene, niko ne izlazi iz zemlje i niko ne ulazi u nju. U Gazi je tako poslednjih četrnaest godina bez prestanka. Mladi ljudi tamo nisu videli putnički avion, čak ni na nebu, a mnogi odrasli nikada nisu bili na aerodromskom terminalu, a kamoli na odmoru u inostranstvu. Izraelcima je život bez aerodroma Ben Gurion nepodnošljiv. Stanovnici Gaze ni ne znaju šta je to putovati u inostranstvo. Gde je to? Kako to izgleda?

Uskoro će Pesah i deca i roditelji će se razočarati: biće to praznik bez turističkih tura, bez posete tržnom centru, bez plovidbe kruzerom, bez odlaska u Diznilend, bez kupovine u djuti fri šopovima. U Gazi ne znaju značenje tih reči. Zamislite policijski čas koji traje mesecima u kontinuitetu kao za vreme Intifade. Zamislite policijski čas sa mnogo više dece i manje stambenog prostora. Zamislite policijski čas sa tenkovima punim mržnje na ulicama.

Zamislite pripadnike granične policije koji patroliraju ulicama, proveravaju dokumenta i podižu kontrolne punktove. U Izraelu će se oni ponašati kao milosrdne sestre nasuprot barbarskom ponašanju na okupiranim teritorijama. I pored toga nama će biti teško da to podnosimo. Koliko je lakše kada je policajac tvoj sunarodnik, iz države koja je tvoja država. Koliko je teže i koliko više uznemirava kada je to stranac, uljez i okupator. Sada ćemo osetiti deo toga.

Osetićemo i ukus izgubljenog vremena, palestinskog vremena. Palestinci izlaze iz kuća i ne znaju kada će i da li stići do svog cilja. Oni studiraju i ne znaju kada će njihov univerzitet biti zatvoren i na koliko. Pokušavaju da stignu na posao i ne uspevaju.

I ekonomska situacija će postati nalik njihovoj. Već je otpušteno sto hiljada ljudi, koji su izgubili svoja radna mesta, svoje firme, svoj svet. Makar na trenutak će im se učiniti da nemaju budućnost, da gube i sadašnjost, da padaju u ponor. Kako će platiti račune i hraniti decu? Pod okupacijom sve ovo je svakodnevna rutina. To je stvarnost koju Palestinci žive već decenijama. Sedeti besposlen kod kuće, udarati glavom o zid – tako se živi na okupiranim teritorijama.

Šin Bet će koristiti „digitalna sredstva“ u praćenju ponašanja izraelskih građana? Molim vas ne zasmejavajte Palestince. To je najprijatniji i najhumaniji deo ponašanja pripadnika Šin Beta prema njima: da ih samo prisluškuju i prate, a ne da ih ispituju, ucenjuju i muče. Na okupiranim teritorijama Šin Bet zna sve i na svakom mestu deluje bez ikakvih zakonskih ograničenja. Primedbe na zadiranje u privatnost pojedinaca mogu samo da zabave Palestince. Kao i slika oficira teritorijalne odbrane koji upravljaju hotelom. Koliko hotela je vojska preuzela na okupiranim teritorijama?

Naravno, ima i razlika: čak i na vrhuncu epidemije korona virusa, Izraelci neće biti ponižavani i neće biti tučeni pred svojom decom ili roditeljima. Niko im neće upadati u kuće svake noći, zbog lažnih dojava praćenih brutalnim pretragama, niko ih neće kidnapovati iz kreveta. Čak i u najgoroj distopiji nema snajperiste koji će pucati u kolena protestanata. Naše kuće neće biti bombardovane, a naša polja neće biti prskana pesticidom. To je samo privremena blokada, sa prisluškivanjem od strane Šin Beta i patroliranjem granične policije. To je san svakog Palestinca, njihova vizija boljeg života.

Haaretz, 19.03.2020.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 26.03.2020.

IZRAEL / PALESTINA
KORONA