Land Art in Barendrecht, Nederland
Land Art in Barendrecht, Nederland

Grupa autora koja je povodom doktorata Nebojše Stefanovića, dobro dokumentovanim tekstom, upozorila javnost na plagiranje delova tuđih tekstova, učinila je to danas i povodom doktorata Aleksandra Šapića, odbranjenog na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta „Union“ u Beogradu. Pročitala sam detaljno tekst grupe autora i nalazim da je dobro obrazložen, zasnovan na jasnom upoređivanju teksta disertacije i izvora koji nisu navedeni u referencama. Taj tekst je dovoljan osnov za pokretanje postupka poništaja diplome o stečenom doktoratu zbog nesamostalnosti i neoriginalnosti rada, tj. zbog ozbiljne sumnje u plagiranje tuđih tekstova.

Naime, prema podacima iz teksta grupe autora radilo bi se o direktnom plagijatu, izvršenom prevođenjem teksta sa engleskog na srpski jezik, bez navodnica i bez označavanja izvora. Ovakav manir, prema izvršenoj analizi, proteže se kroz čitav tekst disertacije. Dodatno, navode se ozbiljne indicije o identičnosti teksta A. Šapića i teksta drugog autora, objavljenog kasnije, što je grupa autora posebno analizirala, postavljajući nekoliko hipoteza o tome šta bi mogli biti uzroci te identičnosti.

Penzionisana sam kao profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“ u Beogradu. Stalo mi je do očuvanja ugleda Univerziteta, bez obzira na rasprostranjene predrasude o tome da su sve privatne visoke škole u Srbiji loše i da su iste. Isto onako kao što ni državni univerziteti nisu isti, nisu ni privatni. Iako je tekst doktorske disertacije, pre svega odgovornost autora i mentora, kad se pokaže ozbiljna sumnja da je izvršeno plagiranje, to postaje i odgovornost univerziteta od koga potiče doktorska diploma. Univerzitet mora učiniti sve što mu nalaže zakon i što propisuju univerzitetski akti i standardi naučnog poštenja da ozbiljno obrazložene tvrdnje o plagijatu ispita i da izrekne sankciju. Konačna sankcija, ako se plagijat utvrdi, jeste poništaj doktorske diplome.

Zato me je odista ohrabrilo brzo reagovanje rektora Univerziteta „Union“ prof. dr Zlatka Stefanovića, objavljeno danas na web stranici Univerziteta www.union.edu.rs, koji obaveštava da će na sednici Senata 10. VII 2014. predložiti formiranje komisije za istraživanje tvrdnji o plagijatu. Još je važnije obećanje rektora da će na web stranici postaviti sve informacije o ovom postupku. Očekujem da sastav komisije bude takav da garantuje verodostojnost i nepristrasnost. U svakom slučaju, javnost će imati prilike da prati čitav postupak i da procenjuje i sastav komisije i ozbiljnost procedure.

Peščanik.net, 06.07.2014.

Srodni linkovi:

Aleksandar Stević – Deveto poglavlje ili mala pomoć komisiji

PLAGIJATI

The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)