Pošto je, u ovdašnjim medijima, Ukrajina napala Rusiju, može se javno reći bilo šta – pa i to da su saradnici ili saučesnici kriminalca pred sudom predstavnici u parlamentu iz redova opozicije zato što traže da tužilaštvo proveri njegove izjave. Dobro, neka bude da je tako. Neka bude da se mora uzeti zdravo za gotovo da kriminalci pred sudom uvek samo lažu. Samo što stvar uopšte nije u tome. Zapravo je u jednom smislu nebitno šta kriminalac na sudu kaže, o Savamali.

Važno je sledeće: zašto još ne znamo ko je rušio u Savamali? Dok god ne budemo znali ko je zaista rušio, moći će o tome da laže ko god hoće iz bilo kog razloga. Dakle, teret za moguću laž o tome ko je rušio nije uopšte na kriminalcu. Teret je na državi i njenim ustanovama. Kako je moguće da ni posle šest godina niko ne zna ko je doterao bager u centar grada kao da je to neka dečja igračkica a ne velika građevinska mašina, i uz to još veoma bučna.

Celu noć je neko rušio kuće bagerom u centru grada, a da se još ne zna ko je to bio. I tog nekog je tada čuvala policija. I izgleda da ga čuva i danas. Jer, da ponovimo, ne znamo ko je rušio, pa kriminalac može da laže do mile volje da je to bio baš on. I još može da kaže da su ga s vrha države zamolili da doveze bager i sruši kuće u Savamali. I da ga je pri tom čuvala policija. Na laži kriminalca na sudu ne odgovara se – kriminalac je i zato laže. Ne, to nije dovoljno.

Na njegovu laž se mora reći – lažeš, jer nisi rušio ti nego su rušili… E, ali ko je rušio? Zato je priglupo, ako ne baš i podmuklo optuživati predstavnike u parlamentu iz redova opozicije da šuruju s kriminalcem iz gole želje da naude stranci na vlasti i njenom vođi posebno. Jer, kada taj vođa kaže – ja kriminalca ne poznajem, a ako se pokaže da sam se jednom video s njim, neka budem u zatvoru do kraja života… to ne znači ama baš ništa. Naprosto je nebitno da li su se viđali ili nisu.

(Uzgred: čitalac se seća, vođa je jednom obećao – ako se pokaže da je moj brat umešan u finansijske mahinacije, povući ću se s čela vlade. Pa se pokazalo da brat jeste bio umešan. Ali se onda pojavila falsifikovana lična karta. Pa je ispalo da to ipak nije bio brat nego neko ko se samo predstavljao kao brat. Pa se brat vođinog brata na kraju, evo sve do danas, nije povukao. Tako su verodostojna vođina obećanja.)

Stoga, reci ti nama vođo – ko je rušio u Savamali? Zna li to vođa koji inače zna sve, kako voli za sebe da kaže. Tužno je za vođu, ali i za sve nas uopšte, što kriminalac na sudu pokazuje da je vođa nesposoban i da u stvari zna vrlo malo. I to ne zato što kriminalac kaže da mu je vođa rekao da ruši, pa je on rušio pod zaštitom policije. Rekli smo već, neka bude da kriminalac laže. Ali, kada baš tako laže, o rušenju u Savamali, on u stvari pokazuje da ni posle šest godina ne znamo ko je rušio, ni mi ni vođa.

Kriminalac laže, opozicija šuruje, vođa se zaklinje da ne poznaje kriminalca… I sve to je nebitno. Bitno je da i dalje nisu poznati vozač bagera i rušitelji iz centra grada. Ondašnji ministar policije pravdao se da ne zna ko je rušio jer su policajci morali da se povuku pošto im je život bio u opasnosti. Bilo je mokro, a kablovi za struju su bili goli, mogli su policajci da stradaju od strujnog udara pa su otišli kućama, na suvo i sigurno. Rušiteljima pak goli kablovi nisu mogli ništa, izgleda.

Sam vođa nam je pak govorio kako bi on sve to što su radili rušitelji noću, on sam radio u po bela dana, da ga svi vide. Ne treba biti vispreni tumač pa zaključiti da se vođa tad ponosno identifikovao s rušiteljima. Ali, šest godina kasnije, mi još ne znamo s kim se tačno identifikovao. Vođa je onda još rekao – ako su rušili, ruglo su srušili, da na mestu rugla može da nikne nešto lepo. Pohvalio je dakle vođa rušitelje. Da je znao ko su, mogao je umesto zatvora za nezakonito rušenje odlikovanja da im podeli.

I sad se javio kriminalac da traži to implicitno obećano odlikovanje, umesto zatvora. Pošto do danas ono nije dodeljeno, on se može praviti lud i zahtevati ga za sebe. Samo što nas, ponovimo to još jednom jer je važno, kriminalac u vezi sa Savamalom uopšte ne zanima. Mi bismo da znamo ko je rušio. Jer, važno je da to znamo, ako ni zbog čega drugog, onda zato da se više nijedan kriminalac ne bi mogao kriti iza tog rušenja kao da je ono bilo nešto dobro, a ne čisti kriminal.

Peščanik.net, 21.10.2022.

Srodni link: Ljubodrag Stojadinović – Krvne veze

BEOGRAD NA VODI

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)