Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Evo da se kladimo, čitalac se sigurno ne seća šta se dogodilo 19. septembra 2021. Tog 19. septembra 2021. Bratislav Gašić oženio je sina. Na svadbi je goste služilo 50 konobara. Pre svadbe, patrijarh je krstio Gašićevog unuka. Dobro, šta se čitaoca tiče privatni život Gašića? Za čitaoca je Gašić važan samo kao direktor BIA-e. Neka bude tako. A da li se čitalac seća šta je bilo 20. septembra 2021? Tog 20. septembra 2021. blokirani su granični prelazi Jarinje i Brnjak, a zbog odluke kosovske vlade o registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije ulaze na Kosovo. Trinaest dana trajala je blokada. Četrnaestog dana se došlo do rešenja da se tablice s oznakom Kosova odnosno Srbije na granici prelepljuju.

Verujem da je čitalac ovo zaboravio. Kao što je tog 20. septembra bio zaboravio da je kosovska vlada svoje mere najavljivala godinu unapred, a onda i iz dana u dan u nedelji pre 20. septembra. Čitalac se tada, tog 20. septembra, nije setio ni da je sve to u vezi s tablicama bilo dogovoreno još 2016, a da bude realizovano 2021. Pet godina stoji dogovor o tablicama, a 20. septembra 2021. srpske vlasti ipak krenu da nariču o nasilju Albanaca nad Srbima. Srbima je na Kosovu oduzeta sloboda kretanja, objašnjavalo se tada s ove strane granice, kao da se sve to s tablicama dogodilo iznebuha, a ne prema dogovoru obe strane – kosovske i srpske – starom, dakle, pet godina.

Tog 20. septembra, dok je direktor BIA-e s 50 konobara lečio mamurluk posle ženidbe sina i krštenja unuka, mediji u Srbiji bezmalo su najavljivali novi rat, novu bitku na Kosovu. A spasitelj je – jeste, mislim na Vučića – objašnjavao kako samo on može da reši stvar i zaštiti kosovske Srbe. On je jedini u stanju da to uradi jer jedini s kosovskim vlastima pregovara već devet godina. Svi drugi se menjaju, objasnio je, a samo je on – konstanta. Devet godina pregovara bez uspeha, a hvali se kako je jedina konstanta u tom decenijskom neuspehu. Kakav spasilac, takvo i spasenje: ispalo je da je Vučić Srbe sa Kosova zaštitio i sačuvao im slobodu kretanja – nalepnicama.

Evo nas sad u desetoj godini: ista meta, isto odstojanje. Opet tablice, opet bezmalo pa rat. I opet odlaganje. Ovaj put, na mesec dana. Šest godina se odlaže primena dogovora o tablicama, jer svaki put kada treba da se primeni taj dogovor samo što ne bukne rat, a mudraci iz EU uz pomoć ambasadora Sjedinjenih Država dosete se da čitavu stvar odlože za još mesec dana. Kurti prihvati, Vučić prihvati – situacija, kako se to kaže, deeskalira. Deeskalaciju svi pozdrave. Pitanje za ambasadora iz SAD: šta može da se uradi za mesec dana, a nije moglo da se uradi za šest godina? Dobro, Kurti je nov, ali je Vučić – konstanta. Dakle, zašto bi Vučić u tih mesec dana uradio ono što izbegava da uradi šest godina?

(Uz sve to, zapravo uopšte nije jasno šta je cilj srpske strane. Stalno treba podsećati na to: srpska strana danas traži sve ono što je odbacila kao Ahtisaarijev plan 2007. godine.)

Vučićevo iskustvo konstante govori mu da nema posledica za neuspehe. A političari iz EU i ambasador iz SAD to iskustvo samo dodatno potvrđuju i utvrđuju. Sada, kada se svega setio, čitalac se mršti: nije baš sve isto kao 2021. Ovog leta srpski režim pucao je iz najtežeg medijskog naoružanja. Prvo se Radoičić iznenada pojavio kao amaterska domaća kopija Zelenskog. Onda je Vučić sebe opisao kao malog Putina (istina, on je rekao da drugi tako o njemu govore, ali o tome nema tragova u javnosti). A stvar je zakucao Đukanović pošto je pozvao na „denacifikaciju“ ne samo Kosova, nego čitavog Balkana. Jeste, to mogu samo Srbi: „Zelenski“ i „mali Putin“ složno „denacifikuju“ Balkan.

(Uzgred: Đukanović se svojim pozivom pokazao kao najkredibilniji tumač Putina. Kada Đukanović kaže „denacifikacija“, on kao i Putin misli na otimanje i osvajanje.)

Ta misaona i pojmovna zbrka pak ima jednu čvrstu konstantu – referencu na rat. Da li su se to EU i Sjedinjene Države uplašile novog rata na Balkanu (ili na jednom delu Balkana, svejedno), to jest drugog rata na kontinentu? Neka bude da jesu. Ali, i dalje stoji pitanje: šta će biti drugačije za mesec dana (izuzev što Gašić, verovatno, neće ponovo ženiti sina u septembru)?

Peščanik.net, 02.08.2022.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)