Foto: NDBGD
Foto: NDBGD

Ubrzo nakon fingiranog izbora novih članova Saveta REM-a dogovorenog na prošlogodišnjem fingiranom dijalogu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, negde u doba kada se veseli doktor Nestorović ismevao nadolazećoj katastrofi, članica Saveta REM-a je najavila ono što se desilo juče – REM je zabranio prikazivanje bojkotaškog spota. U međuvremenu su smišljali kako tu zabranu da sprovedu u delo, a da ne bude baš toliko očigledno. Ali avaj, očigledno je baš-baš.

Podsećanja radi, krajem februara ove godine, članica Saveta REM-a je u jednom intervjuu izjavila da televizije sa nacionalnim frekvencijama ne moraju da ustupaju svoj prostor političkim partijama koje se zalažu za bojkot predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora. Štaviše, po njoj bi, ukoliko bi im ustupile prostor, takve televizije ugrozile javni interes. Ergo, bojkot nije legitiman način političkog otpora iz čega sledi da akteri koji ga propagiraju nisu sastavni deo naše političke scene. Tom prilikom se, ne zna se po kom osnovu, upustila u političke kvalifikacije tipa da Savet REM-a u javnosti napadaju oni koji nemaju nikakve političke ideje i politički program: „Ne možeš da pobediš na izborima, neko mora da bude kriv. Tako je stvorena i fama oko REM-a. Glasina koja širi apsolutnu laž – da REM odlučuje o tome ko će da pobedi na izborima“.

Indikativno je bilo da se niko od članova Saveta REM-a, posle ovako otvoreno diskriminatornih, politički obojenih i protivustavnih izjava (povreda Ustava, Član 51) nije javno oglasio i ogradio ili podneo ostavku.

Nedugo zatim, Savet REM-a je doneo odluku da, osim televizija sa nacionalnom frekvencijom, nadgleda i predizborni program dve televizije bez nacionalne frekvencije – N1 i Nova S. Predstavnici televizije N1 su čak, onako dečije naivno, konstatovali da je taj monitoring dobrodošao jer oni svakako poštuju sve etičke i profesionalne standarde.

E onda je započeo pinkovani rijaliti – besmislice da je SzS najzastupljeniji u medijima bez obzira na to da li se radi o televiziji sa nacionalnom frekvencijom ili ne ili da li je pomenut u pozitivnom ili negativnom kontekstu; performans sa ozoniranim čovekom i njegovom televizijom; sapunica od javne prepiske između članice i novoizabranog člana Saveta REM-a dok cenzura buja. Na kraju je zavrhunilo sa zabranom spota vladajuće partije koji je i snimljen zato da bi bio zabranjen, bio je opšti utisak, radi simulacije demokratije.

Ali ne – cela akcija zabrane spota vladajuće partije i rijaliti simulacije sukoba među članovima Saveta REM-a je preduzeta kako bi, pod dimnom zavesom, bio izvršen zadatak najavljen na početku ovog teksta – otklon prema bojkot kampanji i to baš na televizijama koje su se naknadno našle pod prismotrom REM-a. Nebulozno objašnjenje otkriva histeriju vlasti – kritiku javne ličnosti i funkcionera, to jest predsednika, koji inače ne bi smeo da učestvuje u predizbornoj kampanji (povreda Ustava, Član 111) Savet REM-a tumači kao njegovu diskriminaciju.

Sve u svemu, dictum-factum (rečeno-učinjeno).

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 13.06.2020.

BOJKOT IZBORA 2020.
SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA