Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo prvim “integracionim susretom na vrhu” održanim u Kanzleramtu. Zadovoljni su, u pravilu, i drugi sudionici jednodnevnog druženja njemačke političke elite sa tridesetak predstavnika migrantskih udruženja, jer bi politika prema strancima u Njemačkoj terbala dobiti “novi posticaj” i zaploviti u neke nove vode.

Angela Merkel je na konferenciji za novinare precizirala da su sudionici skupa bili jedinstveni u ocjeni da se radilo o “skoro historijskom događaju”. I neki od nazočnih doseljenika su ovaj skup označili “historijskim”, jer se ako ništa drugo, više neće moći govoriti kako Njemačka nije “useljenička zemlja”. Sada se radi o tomu, kazao je Altoga, iskoristiti narednih 12 mjeseci, jer “integarcija će determinirati našu budućnost”!

Inače, glavni rezultat ovog “susreta na vrhu” je u tomu što su se sudionici dogovorili da se do sredine naredne godine vode “intenzivne diskusije” i da se izradi “nacionalni integracioni plan”. Pomenute intenzivne diskusije vodit će se u prvom redu u formiranih šest radnih grupa, ali i u odvojenim pripremnim konferencijama, kakva je ona već najavljena za septembar ove godine u “Kući povijesti” u Bonu, koju mediji nazivlju “islamskom konferencijom”.

Na tom skupu razgovarat će savezni ministar unutarnjih poslova Volfgang Šeuble sa predstavnicima svih relevantnijih islamskih vjerskih zajednica i migrantskih udruženja iz islamskih zemalja u Njemačkoj. Očekivanja od ovog skupa su, pak, velika kako od predstavnika države tako isto i od predstavnika islamskih migrantskih udruženja. Možda će ovaj skup prerasti i u instiuciju “trajnog dijaloga” između njemačke države i ljudi islamske kulturološke pozadine u Njemačkoj?

Mjera suglasnoti na skupu u Kanzleramtu je bila “pravo velika”, precizirala je Merkelova. Potvrdio je to i opunomoćenik za dijalog Tursko-islamske unije za religiju (DITIB) Bekir Altoga, koji je bio “pozitivno iznenađen kancelarkom”. Njemu i predstavnicima drugih doseljeničkih organizacija se najviše dopalo što je Merkelova javno kazala da je pitanje integracija jedan od najvažnijih zadataka “velike koalicije” u Berlinu.

I vice-kancelar je poslije državnog skupa u Kanzleramtu govorio o “velikoj šansi”. On se izjasnio otvoreno i protivu sitničavih diskusija o troškovima integracionih mjera, te protivu diskusija koje u prvi plan stavljaju odmazde prema doseljenicima koji ne bi bili voljni da pohađaju integracione tečajeve ili da svoju djecu upućuju na njih. I Merkelova je, implicite, kritizirala takvu vrstu diskusije koja uglavnom dolazi iz Bavarske, kazavši da se ne može naglasak stavljati na prijetnje sankcijama kada se radi o ovako važnoj temi.

Formirane radne grupe trebaju, zapravo, da osmisle “obvezatne dogovore”, koji bi ušli u “nacionalni integracioni plan”. Između ostalog, kako dalje razvijati integracione tečajeve, kako od samog početka ili od najranije dobi poticati učenje njemačkog jezika, kako povisiti obrazovne šanse migranata i njihove šanse na tržištu rada, te kako poboljšati životnu situaciju žena i djevojaka u miljeima u kojima one žive pod stegom i bez prava proklamiranih i zagarantiranih u ovoj zemlji.

 
Danas, 17.07.2006.

Peščanik.net, 17.07.2006.