Pred Srbijom su alternative – da li hoće u Evropsku uniju bez Kosova ili neće u Evropsku uniju, takođe bez Kosova. I to je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo sa aktuelnom politikom, i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa, kaže u intervjuu za „Blic“ Vesna Pešić, poslanica u Skupštini Srbije i bivša ambasadorka u Meksiku.

Ona navodi da vlasti u Beogradu moraju da prihvate činjenicu da su granice na Balkanu povučene i da neće biti podele Kosova, u šta se veruje u krugovima oko Borisa Tadića. Kako kaže, neće se dozvoliti nasilni ulazak Prištine na sever Kosova, isto kao što se neće dozvoliti sadašnje neregulisano stanje koje je stalni izvor tenzija, nasilja i opasnih situacija.

Realno je šansa da se u pregovorima Beograda i Prištine, uz asistenciju EU, dogovori široka autonomija za sever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba i tako one ne bi bile predate Prištini, ali to znači da bi to bila autonomija u okviru kosovske države – kaže Vesna Pešić.

Da li takav plan priprema EU?

Da, čak i savetnici Angele Merkel učestvuju u izradi plana da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju. Dakle, da imaju svoje škole, svoje sudstvo, svoje zdravstvo, regionalno predstavljenje… i na njihovom čelu bi bili Srbi. To ne bi bile prištinske institucije, ali bi bile u okviru Kosova. O tome pišu nemački mediji i to bismo mogli da dogovorimo s Prištinom.

Mogli smo čuti od kosovskih zvaničnika da ta ideja za njih nije prihvatljiva.

Mislim da bi, bez obzira na te izjave, Albanci na autonomiju severnog Kosova morali da pristanu. Naše vlasti namerno sakrivaju tu mogućnost, jer nemaju hrabrosti da prihvate činjnenicu da više nema pomeranja granica i da nema šanse da se sever Kosova pripoji Srbiji. Jedino što možemo da učinimo za Srbe na Kosovu, a i oni sami za sebe, jeste da se tamo naprave njihove institucije na osnovu manjinskog prava, da granice budu maksimalno otvorene i da Srbija s Kosovom razvije sve oblike saradnje i uzajamne pomoći.

Da li mislite da bi bilo ko od vlasti u Srbiji mogao da prihvati takav plan, jer bi to značilo priznavanje nezavisnosti Kosova?

To bi bilo funkcionalno rešenje, u smislu dve Nemačke posle Drugog svetskog rata, koje implicite, tj. u realnosti priznaje postojanje onog drugog, ali su sva praktična pitanja rešena i sukobi eliminisani. EU neće da podnosi više sukobe na Balkanu i traži mir i dobru regionalnu saradnju.

Da li u neko u Srbiji ima dovoljno hrabrosti da na takav način reši kosovski problem?

Problem i jeste u tome što te hrabrosti nema i tako se najviše šteti nama, građanima Srbije. Zato ćemo mi ostati zakucani u jednoj potpuno neuspešnoj politici, koja će se završiti tako što mi nećemo biti u EU, a nećemo imati ni Kosovo, jer je ono davno izgubljeno. Bez hrabrosti izgubiće se realna šansa da izvučemo te institucije na severnom Kosovu o kojima se toliko sada govori.

Namerno se truje narod s pričama da će se vratiti Kosovo i da ga je moguće vratiti i ući u EU. To je iluzija jer jedna strana ponude ne postoji. Ne može da se nudi ono što se nema. Kad predsednik Tadić kaže da naši nacionalni interesi nikoga ne ugrožavaju, ja dodam jednu zapetu i kažem: „Sem nas“.

Izbori još nisu zakazani, a stranke su počele predizbornu kampanju.

Naše stranke su neprekidno u izbornoj kampanji. One se veoma malo, možda svega pet odsto, bave problemima građana. Imaju druge interese. Bave se jačanjem moći svojih stranaka, zapošljavanjem partijskih saradnika, otimanjem iz javnih preduzeća, korupcijom itd. I sam Dušan Bajatović je rekao: „Šta bi ljudi radili u strankama ako ne možeš da ih platiš u upravnim odborima“. Na primer, Dinkić, koji je dosta dugo bio na vlasti, da bi obezbedio prolazak cenzusa, mrtav hladan priča da je grešio, lagao za akcije itd. Bio je glavni arhitekta lopovske države, a ne želi da snosi konsekvence.

Da li i posle izbora vidite sebe u politici?

O tome ne razmišljam uopšte. Uvek sam bila aktivna. Pišem i radim u nevladinom sektoru, a sigurno je da neću pristupiti nijednoj stranci.

Blic, 29.08.2011.

Peščanik.net, 29.08.2011.

VESNA PEŠIĆ NA PEŠČANIKU