Sunovrat srpskog fudbala je nastavljen vrtoglavom brzinom jer je kvalifikacioni meč između Italije i Srbije prekinut posle sedam minuta igre pri rezultatu 0:0 zbog divljanja gostujućih navijača na i oko stadiona Luiđi Feraris.

Utakmica je bila zakazana za 20 časova i 50 minuta, ali je sam početak kasnio 35 minuta jer su navijači Srbije po ulasku na tribine počeli da kleštima seku zaštitnu mrežu i ubacuju brojne baklje i dimne bombe na teren.

Navijači su usput palili albansku zastavu i stolicama lomili ogradu od pleksiglasa na tribinama, a tada su i fudbaleri oba tima po prvi put povučeni sa terena.

U međuvremenu se na terenu pojavio veći broj pripadnika policije, bili su razvučena i creva za vodene topove, ali do očekivanog kontakta sa navijačima ipak nije došlo.

Začudo nije bilo ni pražnjenja tribina, koje je česta praksa u ovim situacijama, reakcija policije je praktično bila nikakva, a dok su domaći navijači lagano napuštali tribine čekalo se na dogovor italijanskih bezbednjaka, arbitara i delegata UEFA.

Stanković i ekipa ponovo su istrčali na teren nešto posle 21 čas i 10 minuta i tom prilikom zamolili navijače da se smire i tada se činilo da će meč ipak biti odigran.

Možemo samo da nagađamo koliko je fudbalerima i našem kapitenu bilo neprijatno kada ih je posle 35 minuta pauze italijanska publika dočekala koncertom zvižduka prilikom intoniranja srpske himne, a da sve bude gore, fudbal se u Đenovi igrao samo sedam minuta.

Za to vreme Italijani su uspeli da postignu pogodak koji je poništen zbog ofsajda u petom minutu, da bi posle samo 120 sekundi na teren poletele još dve baklje koje su bile signal delegatima da po drugi put izađu na teren i odluče da se meč prekine.

O posledicama je još rano pričati, iako je jasno da će one biti veoma ozbiljne, a nakon što je Srbija poražena od Estonije, potencijalnih službenih 3:0 i apsolutnog haosa koji je za neverovatno kratko vreme razrušio teško izgrađenu i tradicionalno krhku pozitivnu atmosferu vezanu za “orlove”, jasno je da se srpski fudbal ide ponovo ka mračnom dobu.


Stojković napadnut pre meča, bio i na rutinskim pregledima u bolnici

Najveći problem uoči meča je izbio oko golmana nakon što su Vladimira Stojkovića ispred stadiona napali navijači Crvene zvezde, prenosi Tanjug. Grupa navijača koja je stigla iz Beograda je vređala Stojkovića prilikom dolaska ekipe na stadion Luiđi Feraris, a teže incidente sprečili su njegovi saigrači, pre svih Stanković i Žigić. Zbog velike tenzije i odbijanja Stojkovića da počne utakmicu, na golu Srbije je od prvog minuta trebalo da brani Željko Brkić.

Stojković je naknadno prebačen u bolnicu “San Martino” u Đenovi gde je za svaki slučaj pregledan, ali je najvažnije da golman Srbije nije doživeo teže telesne povrede

Blic, 12.10.2010.

Peščanik.net, 13.10.2010.

NOGOMET / FUDBAL