Bilefeld- Savezni kriminalistički ured u Berlinu je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježio skoro 8.000 desnoekstremističkih kaznenih djela, priopćio je berlinski dnevnik Tagesšpigel, u izdanju od utorka.

U usporedbi sa istim periodom prošle godine to je porast za cijelih 20 odsto. U prvih osam mjeseci 2005. njemačka policija je, naime, uredno registrirala 6.605 slučajeva ove vrste delikata. Prema pisanju Tagesšpigela, koji se pozvao na odgovore Saveznog ministarstva unutarnjih poslova na “delegatsko pitanje” iz redova ljevice u Bundestagu, nije zabilježen samo drastičan porast ove vrste delikata, nego je, istovremeno, zabilježen i porast brutalnosti na neonacističkoj sceni.

Od januara do augusta ove godine su, naime, zabilježena diljem Njemačke ukupno 452 nasilna neonacistička delikta u kojima je povređeno 325 osoba, dok su u istom periodu prošle godine registrirana 363 nasilna delikta, a 302 osobe povređene.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku u Bundestagu Sebastian Edati je u svjetlu ovih brojeva zahtijevao hitan “susret na vrhu” u uredu kancelara predstavnika svih demokratskih partija, vjerskih zajednica, sportskih udruženja, sindikata, kako bi se započelo sa izradom “nacionalne strategije” u borbi protivu desnog ekstremizma. Podržao ga je uvjetno jedino Maks Štadler, ekspert za unutarnju politiku iz redova liberala (FDP). Njegova bi partija bila za “susret na vrhu” samo ako bi cilj ovog skupa bila izrada programa trajnog političkog prosvjećivanja…

Protivu su se odmah izjasnili predstavnici Unije (CDU/CSU) i Zelenih. Predsjednik frakcije CDU/CSU u Bundestagu Volfgang Bosbah založio se za kombinaciju kaznenog progona, stručne pomoći za one koji žele da napuste neonacističku scenu i političkog obrazovanja za sve.

Sličnog je mišljenja i predsjednica “zelenih” Klaudija Rot koja je umjesto govorancija na brojnim “susretima na vrhu” predložila da savezna vlada uloži više truda za potporu antinacističkih projekata u organizaciji brojnih udruženja civilnog društva u Njemačkoj.

 
Danas, 19.10.2006.

Peščanik.net, 19.10.2006.