Ceo život sam se trudio da budem što jasniji, ali mi izgleda ne polazi za rukom. NIsam ja “Peščanikovce” nazvao “spavačima ispod jorgan planine”, već sve one intelektualce, upravo izvan “Peščanika”, koji su uvek bili umorni, dok su njihove kolega iz SANU i dalje neumorni.

Drugo: nisam ja tekst pisao da bih pozivao na ćutnju ili kao neku ljutitu reakciju, već kao vapaj da bi se uočeni nedostaci LDP što pre i što otvorenije i jasnije definisali, pa možda onda i korigovali – te da ih u LDP, ako ih čine – više ne čine ako je mogućno, ili da ih čine manje. Ali, nemojte to sada da nazovete lažnim i sebičnim gestom ili nekakvim prikrivanjem, već vapajem da korigujete sve što mislite da ne valja. MIslim da to “Peščanik” može. Uostalom intelektualni sloj koji podržava partije bi to i trebalo da radi. Zato ne samo da moj tekst nije bio poziv na ćutnju, kao ni ljutita reakcija, nego ohrabrenje da se jasnije formuliše kritika, sa nadom da ona može biti ne zlurada – već dobronamerna i svrsishodna.

A ako smo već ubacili marketinške termine u polemiku, upućujem apel da barem ne spinujemo sami sebe, kad je već sve u političkom životu (a i šire) ovog društva – spinovanje, laganje, podmićivanje i potkupljivanje. Šta je politički rad DS osim spinovanje? Pa, ako moj poziv nema drugu vrednost, nemojte mu odricati iskrenost, otvorenost i dobronamernost. Da li smo bili svedoci da je iko iz neke druge stranke, recimo DSS, uputio ovako javni poziv za polemiku, kada su bili u sličnoj situaciji, ili se to krilo, kao što zmija krije svoje noge.

Neka strategija u takvom političkom okruženju, međutim, jeste neophodna. Kada kolumnista “Vremena” i “Politike” kaže kako intelektualci ne bi trebalo da potpisuju nikakve apele za LDP, valjda zato što su senzualni, za razliku od onih autističnih i monolitnih, koji ne mogu da budu uzdrmani ni od sopstvenog sloma, bombardovanja, pomora, inflacije, gladi i terora, pa mogu da galame i dalje i potpisuju šta god im padne na nepamet.

U okviru te strategije, i polemika koju vodimo bi trebalo da bude nezanimljiva i neduhovita, bez pirueta i pisanja radi pisanja, već da bi se nešto reklo, a da bi onda iz tog nečeg – nešto i proizašlo.

 
Peščanik.net, 28.06.2009.