Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više, brže, dalje. Tako glasi moto ne samo u Brazilu, već i u Berlinu. Više policije, brže deportacije, dalje nadležnosti. U Nemačkoj se ministri unutrašnjih poslova i stručnjaci za bezbednost iz vladajuće CDU utrkuju ko će izneti više predloga o zabrani nošenja burki – iz bezbednosnih razloga. To bi navodno služilo borbi protiv terorizma, a u stvari je reč o borbi za vlast. Političari iz CDU više strahuju od birača nego od terorista. Ali na ovoj olimpijadi oni neće dobiti medalje, a nemački građani neće biti bezbedniji.

Nosilac dvojnog državljanstva sakriven ispod burke svom lekaru otkriva teroristički plan. Tako u CDU zamišljaju preteći scenario na koji država mora da reaguje zabranom nošenja burki, ukidanjem dvojnog državljanstva i ublažavanjem lekarske zakletve. Pitanje je samo o čijoj bezbednosti se ovde radi: nemačkih građana ili terorista, CDU ili Alternative za Nemačku?

Da burka ima neke veze sa terorizmom, Francuska bi bila bezbedna zemlja, jer tamo zabrana nošenja burki postoji od 2011. Bez imalo cinizma možemo reći da od toga Francuska nije imala puno koristi. Uprkos tome, zloglasna „zabrana burke“ našla se u nacrtu takozvane berlinske deklaracije, na spisku mera o kojima će ministri unutrašnjih poslova nemačkih pokrajina razgovarati sledeće nedelje. Pogledajte samo Francusku, koja je idealan primer da više kontrole ne znači i veću bezbednost. U Francuskoj je već nekoliko meseci vanredno stanje. Ova zemlja je bukvalno pretvorena u policijsku državu, ali to nije sprečilo napad u Nici.

Predlozi CDU su vođeni strahom, a ne razumom. Odakle ministrima unutrašnjih poslova ideja da povežu dvojno državljanstvo i terorirzam? Postoje opravdani razlozi da se preispita potreba da i treća generacija imigranata dobija državljanstvo svojih baba i deda, ali to je pitanje integracija, a ne bezbednosti. Dovođenje u indirektnu vezu dvojnog državljanstva i terorizma unosi razdor među nemačke građane različitog porekla, što povećava opšte osećanje nesigurnosti.

Cilj takvih mera je podilaženje glasačima Alternative za Nemačku. Oni će zbog toga biti zahvalni, jer ekstremni zahtevi uvek osnažuju ekstremiste. Parole ekstremnih desničara ne mogu se nekažnjeno preuzimati. Kada popustite pred populizmom izazvanim strahom, pazite da ne pregazi i vas. Kancelarki to sigurno nije po volji, jer onda otpada njena buduća koalicija sa Zelenima.

Rizik da budete ranjeni ili da poginete u terorističkom napadu je prilično mali. Ali kada do njega dođe šteta je bezgranična. To je stara dilema, jer sa jedne strane imamo mali rizik, sa druge ogromnu štetu, a kada se u sve to umeša i politika – gubimo svaku ravnotežu. Ako verujete da više kontrole znači i veću bezbednost, na kraju ćete zahtevati totalnu kontrolu. Sve to verovatno neće doneti više sigurnosti, ali će smanjiti slobode. Zadatak odgovornih političara je da zaštite društvo od ovakvih iskušenja.

Spiegel, 11.08.2016.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 12.08.2016.

Srodni linkovi:

The Guardian – Zabrana burkinija

Jakob Augstein – Burkom ću te

Open Democracy – Zašto žene nose veo

NAŠ TERORIZAM