Unatoč ispunjenom službenom programu, sa misnim slavljima i drugim pastoralnim obavezama, šestodnevni posjet Benedikta XVI Bavarskoj, koji počinje danas, ima i naglašen privatan aspekt. “Razlog posjeta je, u stvari, što još jedanput želim vidjeti mjesta i ljude, gdje sam odrastao, koji su na me utjecali, koji su oformili moj život”, kazao je Benedikt XVI, uoči posjeta.

Papa bi prva dva dana trebao boraviti u Minhenu, gdje je kao nadbiskup od Minhena i Frajzinga “rezidirao” pet godina. Za nedjelju je u Minhenu predviđeno i misno slavlje, na kojem se očekuje oko 250.000 vjernika. Prisustvo je moguće samo uz unaprijed osigurane ulaznice. U ponedjeljak slijede obilasci svetilišta Alteting, pa potom rodnog mjesta Jozefa Racingera – Markt na Inu. U utorak i srijedu trebao bi Benedikt XVI boraviti u Regensburgu, gradu u kojem je bio osam godina profesorom dogmatike i povijesti dogme.

U Regensburgu se u utorak održava i drugi veliki susret Benedikta XVI sa vjernicima. Drugi dan boravka u ovom gradu zamišljen je i kao Benediktov “privatan dan”. U mjestašcu Pentling trebao bi da provede više sati sa bratom mu Georgom Racingerom (82), također svećenikom, ali u mirovini. U četvrtak, prije odlaska, Benedikt XVI posjetit će Frajzing, grad u kojem je, nakon izlaska iz američkog zarobljeništva, od 1946. do 1951. studirao katoličku teologiju i filozofiju.

Ovo će biti, u stvari, drugi posjet Benedikta XVI njegovoj zemlji rođenja. Prigodom posjeta Svjetskom susretu (katoličke) mladeži, prošle godine u Kelnu, bio je slavljen kao “pop zvijezda”, slično kao i njegov prethodnik Ivan Pavao Drugi. Posjetio je tom zgodom i jednu sinagogu u Kelnu, susreo se sa predstavnicima islamskih udruženja i drugih vjerskih zajednica. No, ovaj put takvih “ekumenskih susreta” neće biti.

Naravno, bit će i “oficijelnih susreta”. Planirani su susreti sa predsjednikom Horstom Kelerom, kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom bavarske vlade Edmondom Štojberom. Benediktov boravak u Njemačkoj se odvija pod motom – “Tko vjeruje nije nikada sam”.

 
Danas, 09.09.2006.

Peščanik.net, 09.09.2006.