Razgovori MIP-ova Steinmeiera i Jeremića u Berlinu o statusu Kosova i Srbiji u EU 

U traganju za riješenjem kosovske krize MIP Srbije Vuk Jeremić je u razgovoru s MIP-om Frank-Walteroom Steinmeierom u Berlinu pozvao na nastavak pregovora o statusu Kosova. Kompromis je ključ svih elemenata budućeg statusa Kosova, izjavio je srpski MIP, uz upozorenje da bi svako nametanje odluke o statusu dovelo u pitanje i međunarodni angažman u pokrajini. Beograd pozdravlja buduću misiju EU-a na Kosovu, ali smatra da joj legalni okvir može podariti samo Savet bezbednosti UN, kazao je Jeremić. Po njemu, Srbija hoće u EU, ali ne da Kosovo!

Njemački MIP i vicekancelar Steinmeier je suho uzvratio, pak, da smo –  dospijeli u fazu u kojoj svi znamo da povijest ne možemo zaustaviti. Time je implicite ukazao i na spremnost Njemačke i najvećeg dijela EU da prizna samoproglašenje nezavisnosti Kosova, vjerojatno kada to učine SAD, o čemu, kako je izvijestio New York Times u petak, već postoji dogovor između Buša i Merkelove.

Njemački i srpski MIP-ovi su, već kako doliči MIP-ovima, dogovorili i nastavak intenzivnih konzultacija kako bi se kosovska kriza mirno privela kraju. Budući status (bivše) srpske pokrajine Kosovo i približavanje Srbije Evropskoj unijii i jesu bili glavne teme ovih razgovora u Berlinu, ako se o njima i može uopće odvojeno razgovarati. Njemački MIP je upozorio da se mora u svakom slučaju izbjeći nasilje. Njemu je, naravno, znano da nema sporazumnog rješenja, da su stavovi Beograda i Prištine i dalje dijametralno suprotni, pa ipak, govori o tomu kako bi – jedno riješenje putem pregovora o stausnom pitanju bilo najbolje rješenje. Stenemeier je, inače, govorio i o – odgovornosti Evropljana za mir i stabilnost u susjedstvu, zbog čega su Evropljani u decembru i odlučili poslati ESVP misiju na Kosovo, kako bi – u evropskom susjedstvu garantirali sigurnost i stabilnost. Upravo ova misija EU treba, po njemačkom razumijevanju stvari, nakon okončanja misije UN (UNMIK) i dijelom predaje upravljanja Kosova na upravne organe ove provincije, preuzeti posebno važne zadatke u oblasti upravljanja Kosovom u – pravnodržavnoj oblasti.

Konkretno, ESVP misija, odnosno njenih 1.800 službenika, treba pomoći pri izgradnji elemenata pravne države u policijskoj i carinskoj sferi, kao i u oblasti pravosuđa i uprave. Da bi se, pak, omogućio pravovaljan prijenos ovlasti s UNMIK-a na ESVP u Prištini je već formiran jedan tim za planiranje, koji već radi na pripremama misije EU.

U razgovoru Steinmeiera i Jeremića, kao i na njihovoj konferenciji za novinstvo, bilo je riječi, dakako, i o tomu hoće li Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom moći biti uopće potpisan krajem ovog mjeseca. Bio bi napredak i u interesu svih nas kada bi došlo do njegova potpisivanja, poručio je šef njemačke diplomacije Steinemeier, jer bi i time bile osnažene demokratske snage u Srbiji. Problem je, međutim, u tom u što Nizozemska i Belgija, a i neke druge članice EU, sumnjaju u odlučnost Srbije da privede ratne zločince Karadžića i Mladića.

Možda bi uoči predstojećih evropskih odluka bilo najbolje zamoliti novog glavnog tužitelja Serge Brammerta da se osobno uvjeri u spremnost srbijanskih vlasti na suradnju s Tribunalom u Den Haagu, kazao je Frank-Walter Steinmeier i dodao da bi to – bio napredak i u interesu svih, kada bi takve spremnosti bilo! O svemu tomu će, inače, raspravljati MIP-ovi EU na njihovom sastanku 28. januara ove godine i tada će se znati hoće li biti Sporazuma EU i Srbije ili ne. U svezi s predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji Steimeier je jedino poručio – Mi imamo interesa da demokratski i evropski put Srbije jeste i ostane put u budućnost ove zemlje! Pametnomu dosta…    

 
Berlin,

Peščanik.net, 11.01.2008.