Juče su održani parlamentarni izbori u čak tri njemačke savezne pokrajine – Baden-Virtenberg, Rajnland-Pfalc i Saksonija-Anhalt Rheinland- prvi te vrste poslije formiranja “velke koalicije” u Berlinu, pa su u neku ruku i njen prvi “veliki test”. No, na ovim izborima se u dvije od tri pokrajine ne očekuju velika iznenađenja, dok je u trećoj sve moguće. Gotovo se sa sigurnošću može pretpostaviti, naime, da će sve ostati više-manje po starom u Rajnland-Pfalcu i Baden-Virtembergu jer su građani natprosječno zadovoljni tamošnjim koalicijama ili nekom od političkih ličnosti.

U Rajnland-Pfalcu već 12 godina na čelu vlade je Kurt Beck (SPD), koji posljednjih pet godina godine upravlja zemljom uz pomoć liberala (FDP). Garant uspjeha je upravo Kurt Beck, koga bi u direktnom izboru za perdsjednika vlade, kada bi nečega takvoga bilo, biralo čak 67% građana te pokrajine.

Niti u Baden-Virtembergu gdje CDU je na vlasti gotovo pola stoljeća nije realno očekivati nikakve promjene. Posljednje četiri godine je zemlju predvodila “crno-žuta koalicija”, dakle ministri CDU i FDP, predvođeni prvo premijerom Ervinom Teufelom, pa od aprila prošle godine Ginterom Otingerom.

U istočno-njemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt u se očekuje malo više neizvjesnosti. Procene kažu da je tamošnja CDU, koja je prije četiri godine osvojila 37,2% glasova, i dalje u prednosti nad SPD, koja je prošli put osvojila samo 20%, ali je problem u tomu što je tamošnji željeni koalicioni partner FDP u krizi, pa malo tko vjeruje da će ponovo osvojiti 13,3%, kao 21.04.2002. godine. Moglo bi se lako desiti da premijer ove bivše DDR pokrajine, u kojoj je nezaposlenost izrazito visoka (21%), u kojoj ne cvjetaju krajolici, kako je predviđao Helmut Kohl, nego neonacisti uživaju slobodu više nego bilo gdje drugdje, 70. godišnji Volfgang Bumer bude prinuđen da potraži koalicionog partnera u redovima SPD ili, čak, u redovima “Ljevice”, zapravo PDS.

 
Danas, 27.03.2006.

Peščanik.net, 27.03.2006.