Olakšanje i zabrinutost u Evropi

Olakšanje u cijeloj Evropi, tako bi se mogle sažeti medijske i političke reakcije od Berlina preko drugih evropskih prijestolnica i sjedišta Evropske unije u Bruxellesu. Ovako je – ilustracije radi – ishod izbora u Srbiji prokomentirao vodeći njemački nadregionalni list “Süddeutsche Zeitung” : “U Srbiji je pobijedio razum. Ponovnim izborom Borisa Tadića ova zemlja je i sebe i Zapad poštedjela brojnih problema. Rekordno sudjelovanje birača na predsjedničkim izborima pokazuje da su mnogi ljudi odbili povratak u političku izolaciju. Izlazak na biračka mjesta je bio i referendum onih Srba koji su otvoreni prema svijetu i protiv ultranacionalista u ovoj zemlji koji odbacuju evropske vrijednosti, te sanjaju o panslavenskom savezu sa Rusijom”.

Berlinski “Die Welt” ističe  u prvi plan značaj Kosova: “Usprkos obećavajućeg ishoda predsjednički izbori pokazuju da je srbijansko društvo podijeljeno po pola između nacionalista i modernih snaga. Zbog toga je važno da Evropska unija ponudi Srbima perspektivu pristupa kako bi osigurala njihovo “dobro vladanje” po pitanju Kosova”.


Njemačka će Srbiju i dalje aktivno podržavati u proevropskom kursu

I njemačka vlada u Berlinu je – kao i brojne druge vlade – službenim priopćenjem od 04. februara pozdravila ishod izbora u Srbiji. “Savezna vlada je primila s radošću na znanje rezultat izbora u Srbiji”, kaže se u prvoj rečenici priopćenja, pa potom “srpski narod je potrctao da vidi budućnost Srbije u Evropi i ovo je dobra vijest za cijelu Evropu”.

“Na njenom putu u Evropu mi ćemo Srbiju i dalje činjenično i snažno podržavati”, obrazložio je  u ponedjeljak i zamjenik glasnogovornika savezne vlade Thomas Steg, preciziravši da će s potpisivanjem političkog sporazuma o daljnjoj suradnji EU i Srbije, 07. februara o.g., biti ubrizgana suradnji nova dinamika. “Mi vjerujemo u to da će i Srbija poduzeti neophodne korake za još bliskije uvezivanje sa EU”, veli  Steg.

Izdvojimo ovdje da je i predsjednik Komisije Evropske unije  José Manuel Barroso  izjavio kako je Tadićeva pobjeda “pobjeda demokracije i evropskih vrijednosti, koje mi dijelimo”.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter  je, pak, poručio:  “Uvjeren sam da predodžbi o stabilnoj, demokratskoj i evropski nastrojenoj Srbiji, kakvu zastupa predsjednik Tadić pripada budućnost”. Steiinmeier je i oficijelno uputio čestitku Borisu Tadiću, u kojoj se kaže da Tadićev reizbor za predsjednika Srbije pokazuje kako upravo on “s njegovim kursom približavanja Evropi ujedinjuje većinu građanki i građana Srbije”. Steinmeier je, kako veli, “čvrsto uvjeren da budućnost Srbije leži u Evropi”, pri čemu se ovdje često – nemalo nadmeno –  Evropa koristi kao sinonim za EU. U Steinmeierovoj poruci se kaže, inače,  i  da Srbija stoji pred velikim izazovima, koji zahtijevaju obzirnost i uviđavnost političkog vođstva kako bi se poduzele prave mjere. U svezi predstojećih neminovnih odluka o Kosovu njemački MIP je kazao u poruci jedino da je uvjeren da će Tadić i tim odlukama “pristupiti racionalno”! Steimeier je poruku Tadiću zaključio riječima: “Za vrijeme njegova mandata želim Borisu Tadiću mnogo snage i uspijeha. Njemačka će Srbiju i dalje aktivno podržavati u njenom reformskom kursu. Radujem se nastavku naše vrlo dobre i bliske suradnje”!

U interview  za ugledni poslovni list “Handelsblatt”, od 04.02.08., Steimeier je, pak, bio otvoreniji, pa je  na pitanje zašto Taiwan ne može biti samostalnom državom, a Kosovo može,  odgovorio: “Kosovo je poseban problem. Tamo su odnosi potpuno drugačiji. Status Kosova je posljednje neriješeno pitanje raspada Jugoslavije. Već prije su nastajale iz tog procesa nove nezavisne države. Na Kosovu je 1999. godine međunarodna zajednica preuzela odgovornost za daljnji tamošnji razvoj. Mi smo htjeli isposlovati zajedničko riješenje sa Srbijom, ali to nije nažalost uspjelo. Sada ne možemo zasutaviti daljnji tok povijesti”.

Ne bi li se , upitao je potom novinar “Handelsblatta”, s tom poviješću moglo malčice sačekati, odnosno pomjeriti izjavu o nezavisnosti kosovskih Albanaca? A Steinmeier je na to odgovorio: “Mi smo uložili mnogo rada u pokušaj koji bi omogućio sporazumno riješenje problema. Bukvalno je svaka sitnica pretrešena više puta. Ali, moramo da respektiramo da ujedinjenje između Srba i Kosovara nije bilo moguće”.

Na pitanje “kako vrednuje ulogu Moskve” njemački MIP je odgovorio: ” Rusija zastupa po kosovskom pitanju drugo shvatanje. Ali, zajedničko evropsko shvatanje je da bi stabilnost Zapadnog Balkana bila na neodgovoran način ugrožena ako bismo nastavili s razgovorima bez cilja i vremenske perspektive”!

I za kraj navedimo na što su upozorile i dvije  ovdašnje vrlo aktivne političarke u povodu ishoda izbora u Srbiji. Konzervativna zastupnica CDU u Evropskom parlamentu Doris Pack reče:  “…Znamo da je zemlja podijeljena. Status Kosova ostaje na dnevnom redu u državi u kojoj, prema novom ustavu, predsjednik više nema velike ovlasti. Vlada je centar političke moći, a premijer Koštunica time u situaciji da će sada vjerojatno biti još manje spreman slijediti predodžbe Zapada”.  I vodeća vanjskopolitička expertkinja  njemačkih “Zelenih”, zastupnica u Bundestagu  Marieluise Beck , koja je nedjeljne izbore pratila izbliza, u Beogradu, je zabrinuta tijesnom  većinom  kojom je pobijedio Boris Tadić, pa je poručila: “Srbijansko društvo je podijeljeno i stoga je za očekivati da je pred njim još vrlo dugačak put u Evropu…”

 
Berlin,

Peščanik.net, 05.02.2008.