Već u “danu poslije”, u ponedjeljak uvečer, neposredno poslije završenog sastanka u Bruxellesu, na kojem su MIP-ovi Evropske unije razgovarali o novonastaloj situaciji na Kosovu poslije jučerašnje odluke o nezavisnosti u Prištini, postalo je  posve izvjesno da će i čitav niz zemalja EU narednih dana priznati nezavisnost Kosova. SAD su, naime, izvršile priznanje Kosova već u ponedjeljak, priopćila je američka MIP Condoleezza Rice. Potom je stigla i vijest iz Parisa da je Francuska već u ponedjeljak priznala nezavisno Kosovo…


Hoće li se opet zavijati u crno spomenik na Kalemegdanu?

Da će baš Francuska biti prva zemlja EU koja će priznati Kosovo najavio je već u ponedjeljak poslijepodne u Bruxellesu francuski MIP Bernard Kouchner, preciziravši da su svi neophodni koraci u tom pravcu već poduzeti, da je francuski predsjednik Nocolas Sarkozy pripremio pismo za kosovarskog predsjednika Fatmita Sejdiua, et cetera. U ovom pismu, u međuvremenu  objavljenom  od strane Elysée-Palast, se, između ostalog, kaže: “Imam čast da vas informiram o tomu da Francuska od ovog momenta priznaje Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu…” U pismu Sarkozy predlaže i uspostavu diplomatskih odnosa, a do imenovanja prvog francuskog veleposlanika u Prištini određuje sadašnju voditeljicu Ureda za vezu u Prištini Delphine Borione, i to u rangu otpravnice poslova. Sarkozy je poželio u pismu  da Francuska i Kosovo ne grade njihove međusobne odnose samo u političkoj ravni, nego, također, i u kulturološkoj, privrednoj i obrazovnoj oblasti. Istovremeno je Sarkozy poželio da Kosovo izgradi i “sa svim svojim susjedima dobrosusjedske odnose…”

Francuski Mip Kouchner je, inače,  u Bruxellesu pomenuo 16 do 19 zemalja EU koje će vrlo brzo priznati Kosovo. Među zemljama Evropske unije koje će u narednih par dana priznati Kosovo bit će i Njemačka, izjavio je njemački MIP i vice-kancelar Frank-Walter Steinmeier u Bruxellesu. On je posve precizno naveo da će njegovo resorno ministarstvo pripremiti sve što je neophodno za prvu narednu sjednicu njemačke vlade, koja se održava u srijedu, “kako bi savezni kabinet mogao donijeti odgovarajuće zaključke”.

U ponedjeljak uvečer su, također, još tri velike zemlje EU – Francuska, Velika Britanija i Italija – najavile sličan korak kao i Njemačka. Iz Bruxellesa se čuje da će ih – posve izvjesno – u narednim danima slijediti i Austrija, Poljska, Belgija, Finska, Danska i Švedska. Potom slijede i druge zemlje EU, ali ne sve, kako se priželjkivalo uoči ovog sastanka. Prema podacima njemačkog MIP-a Steinmeiera “17 zemalja Evropske unije je odlučilo sada vrlo brzo reagirati”. Cilj je izbjeći pravni i politički vakuum, kazao je njemački MIP.

Kako smo već izvještavali, u Njemačkoj je za priznanje bilo koje nove zemlje neophodan zaključak savezne vlade, pa potom i pismo o priznanju (Anerkennungsschreiben) s potpisom njemačkog predsjednika Horsta Köhlera, koje bi se potom uputilo diplomatskim putom predsjedniku Kosova Fatmiru Sejdiu. No, moguće je da će ovaj put doći i do rasprave u Bundestagu na temu priznanja Kosova, što je već najavila “Ljevica”.

Dakle, Evropska unija nije uspijela postići jedinstveno držanje unutar EU u svezi priznanja Kosova. Španjolska, Cipar i Rumunjska su izričito odbili kosovsku izjavu o nezavisnosti. Među kritičarima ovog kosovskog čina su bile, inače, i Grčka, Slovačka i Bugarska, ali nisu tako glasne kao Španjolska, u kojoj su izbori 09. marta ove godine, a centralne vlasti u Madridu su suočene sa posve konkretnim separatističkim ambicijama u Baskiji i nešto malo blažim u Kataloniji i Galiciji.

U svezi s tim, njemački MIP Steinmeier je u Bruxellesu govorio kako je Kosovo “poseban razvitak” u procesu raspadanja Jugoslavije, te da nije nikakav “model za međunarodno pravo”. Steinmeier priznaje, također, i opasnost “instrumentalizacije” ovog konflikta, jer mu je poznato da je takvo što već pokušala baskijska vlada uoči ovih izbora, koja je hvalila “primjerno rješenje” za Kosovo.

Upravo su zbog toga MIP-ovi zemalja EU u njihovoj zajedničkoj izjavi posve jasno kazali da “promjene granica u Evropi nisu niti poslije ove odluke dopuštene”, istakao je Steinmeier, koji je i ovu i ovakvu  zajedničku izjavu MIP-ova EU ocijenio “uspijehom za Evropu”. U njoj nije, pak,  zbog protivljenja Španjolske i Cipra niti spomenuta izjava o nezavisnosti Kosova. Prema njoj takvoj, svaka od zemalja EU odlučit će za sebe “u sukladosti sa svojom nacionalnom praksom i pravnim normama” o budućim odnosima sa Kosovom…

Francuska, taj tradicionalni prijatelj Srbije, skoro kao Rusija, je prva povukla otponac na seriji priznanja koje slijedi. Hoće li se opet  – kao u devedesetim godinama prošloga stoljeća – zavijati u crno spomenik na Kalemgdanu?

 
Berlin,

Peščanik.net, 18.02.2008.