Bilefeld – Papa Benedikt XVI je juče nešto poslije podneva konačno sletio u zračnu luku Keln/Bon gdje je dočekan u svojstvu državnika i vjerskog poglavara od strane njemačke političke elite i vjerskih dostojanstvenika, te nekoliko stotina probranih mladih ljudi, koji su stalno skandirali “Benedeto”. Pozdravili su ga, između ostalih, njemački predsjednik Horst Keler i njemački kancelar Gerhard Šreder.

Njemački predsjednik mu je uputio riječi: “Sveti oče, dobro došli u domovinu, dobro došli u Njemačku. Mi smo svi ponosni na vaš izbor. Vaš izbor za papu je od historijskog značenja. 60 godina poslije Drugog svjetskog rata i pustoši koje su ostavile ostrašćene ideologije iza sebe, Vaš izbor je svijet doživio kao znak izmirenja.”

I Benedikt XVI je uzvratio kurtoazijom. Izrazio je zadovoljstvo što ga je njegovo prvo putovanje izvan Italije nakon izbora na stolicu svetog Petra dovelo u njegovu domovinu i na susrete mladih. Izrazio je i kompliment Keleru, koji ga je iznenadio upućenošću i u filozofsku-teološku materiju. Opet je uslijedilo “Benedeto”. Vrhunac papskih obveza prvog dana njegova posjeta bila je predvečernja vožnja brodom uz obale Rajne u Kelnu, odakle je pozdravio mnoštvo sudionika 20. svjetskih susreta mladeži iz 197 zemalja, kako je u međuvremenu priopćeno.

U Kelnu i okolici, pak, uvedene su neviđene mjere sigurnosti, pa čak i jedan avaks nadzire zračni prostor uz Rajnu. Hodočasnici, pak, obavljaju njihove rutinske programe, ali uživaju i u brojnim koncertima i drugim kulturnim dešavanjima. Za večeras je planiran susret Benedikta XVI s oko 30 predstavnika protestanata i pravoslavaca. Danas će, pak, Benedikt XVI posjetiti jedinu sinagogu u gradu na Rajni, jedinu preostalu, na žalost, a za subotu je, na molbu Tursko-islamske unije, planiran i jednosatni razgovor u formi papine audijencije s deset članova islamske zajednice.

 
Danas, 19.08.2005.

Peščanik.net, 19.08.2005.