Predsjednik bavarske vlade i Kršćansko-socijalne unije Edmond Štojber je za tabloid Bild izjavio kako se kršćanstvo razlikuje od islama “kroz to da mi odbijamo netoleranciju, garantiramo slobodu vjeroispovjesti, a zastupamo i jednakopravnost muškarca i žene, posve odlučno odbacujući prisilne brakove”. Prisvajajući sve dobro za kršćanstvo, a paušalizirajući islam, čija je slika mnogo složenija od ove koju je Štojber ponudio, te upotrebom zamjenice “mi”, bavarski premijer se pobrinuo za povišenu temperaturu u Njemačkoj, i to baš uoči dolaska Benedikta XVI u rodnu mu Bavarsku.

Na reakcije islamskih udruženja u Njemačkoj nije, naravno, trebalo dugo čekati. Predsjednik Islamskog savjeta Ali Kizilkaja je prigovorio Štojberu, čak, “najveću uvredu islama”. Po njegovom mišljenju, “gospodin Štojber ne bi smio zaboraviti da je on, također, predsjednik vlade i muslimana u ovoj zemlji”. Potom je uslijedio Kizilkajin zahtjev Štojberu da korigira svoju izjavu. Podvala je prema islamu, naglasio je Kizilkaja, da se u njemu podržavaju “prisilni brakovi”. Kizilkaja je doslovice kazao: “Prema islamskom pravu, ženidba je nevažeća, ako ne počiva na dragovoljnoj osnovi”!

U Štojberovu obranu ustali su, naravno, njegove partijske kolege iz CSU. Jedan od njih, Košik odbacio je Kizilkajin prigovor riječima: “Samorazumljivo je što se naša politika naslanja na temeljne vrijednosti kršćanstva, ali naglašavanje naših principa ni na koji način nije napad na islam.” Istovremeno je Košik, ne budi mu teško, pozvao predsjednika Islamskog vijeća Kizilkaju da se odlučnije zauzme za “neophodnu duhovno-političku razmiricu unutar muslimana u Njemačkoj protiv svih fundamentalističkih tendencija…”

I još je kazao Košik da se muslimani moraju odrediti prema “kritičko-konstruktivnom dijalogu”, koji je zahtijevao Štojber. S kojih pozicija ga je zahtijevao, vidjelo se već… Sa osjećajem mjere u diskusiju se uključila još jedna velika islamska federacija. Centralni savjet muslimana je, naime, pozvao Štojbera da se ispriča zbog “paušalne kritike na račun islama”. Po mišljenju ove organizacije, na čijem je čelu Ajub-Aksel Keler, Štojber je “samodopadljivom predstavom” uvrijedio sve muslimane, a osim toga je prestupio protivu temeljnih ustavnih principa, koji počivaju na nemiješanju države u pitanje religije.

Dodajmo da je izjava Edmonda Štojbera došla u apsolutno pogrešnom trenutku, ne samo zbog Benediktovog posjeta Njemačkoj. Naime, među muslimanima u Njemačkoj raste nezadovoljstvo što se u namjeravanoj “Antiterorističkoj banci podataka”, o kojoj treba da se izjasni savezna vlada, predviđa unošenje i religijske pripadnosti osumnjičenih.

 
Danas, 12.09.2006.

Peščanik.net, 12.09.2006.