Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans-Peter Fridrih namerava da ograniči bezvizno putovanje državljanja Srbije i Makedonije u Nemačku. „Veliki priliv srpskih i makedonskih državljanja mora biti zaustavljen. Kako bi to sproveli EU mora pod hitno da suspenduje ove zemlje sa bele šengen liste.“, zahtevao je ministar u petak. Broj azilanata je prošlog meseca u poređenju sa prošlom godinom drastično uvećan.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova u septembru je 6691 osoba podnela zahtev za azil, najviše iz Srbije i Makedonije. To je 21,9% ili 2559 osoba više nego u septembru prošle godine. Prema informacijama iz Bilda u prošlosti je preko 90% zahteva za azil iz Srbije i Makedonije odbijeno.

Fridrih zahteva da evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i trenutno kiparsko predsedništvo EU preduzmu hitne mere. Bezvizni režim za Srbiju i Makedoniju mora se preispitati. „Odgovarajuće zaključke savet ministara unutrašnjih poslova EU doneo je već u aprilu ove godine. Ovi zaključci se moraju hitno sprovesti na nivou cele EU“, zaključio je Fridrih.

Za nagli porast zahteva za azil iz Srbije i Makedonije predstavnik SPD-a za unutrašnje poslove u Bundestagu, Mihael Hartman, okrivio je „beskrupulozne bande“. „Savezna kancelarija za izbeglice iz Nirnberga mora ove zahteve da odbaci po kratkom postupku“, zahteva Hartman, „ovo ne sme da pogodi azilante iz Pakistana, Sirije i Avganistana.“

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 12.10.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 13.10.2012.

LJUDI KOJI HODAJU