Nitko se od budućih predsjedatelja Evropskoj uniji nije do sada dosjetio da uoči preuzimanja kormila u Uniji pozove i predsjednika Komisije EU na konsultacije. Učinila je to prva njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvavši Žoze Manuela Baroza da prisustvuje cjelodnevnoj sjednici njemačke vlade u Berlinu. Na ovoj sjednici su se, naime, ustvrđivali prioriteti njemačkog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2007.

Njemačka će predsjedavanje iskoristiti za “novi zalet” u korist ustava EU, izjavila je Angela Merkel poslije sjednice vlade u srijedu kojoj je prisustvovao i Barozo. Bit će izrađen “vremenski plan” s ciljem da se do 2009. dođe do “ugovornog teksta”. “Trebamo ugovor prije sljedećih evropskih izbora i mi ćemo se za njega vrlo ambiciozno angažirati”, istakla je Merkelova.

Njoj nije bliska ideja da samo dijelovi budućeg ustava “stupe na snagu”. To što će na kraju stajati u “ustavnom ugovoru” mora biti više nego samo reforma evropskih institucija, naglasila je Merkelova, mora biti takvo djelo da zaslužuje riječ “ustavni ugovor”, a ne samo institucionalno reguliranje, ako će se usaglašavati u budućnosti. Njemačka preuzima, dakle, predsjedavanje u momentu kada će EU brojati 27 članica, sukladno odredbama Ugovora iz Nice. Za svako daljnje proširenje nužno je usvajanje “ustavnog ugovora”, što se često prenebregava i u diskusijama i u pisanijama na temu proširenja EU.

Merkelova je najavila da će 25. marta 2007. na vanrednoj sjednici šefova država i vlada zemalja EU biti usvojena “Berlinska izjava”, zapravo zajednička izjava šefova država i vlada zemalja članica, Komisije EU i Evropskog parlamenta. Vanrednim sastankom i usvajanjem “Berlinske izjave” obilježit će se, zapravo, 50. godišnjica “Rimskih ugovora”, kojima je i položena osnova Evropskoj uniji. Berlin nije slučajno izabran, nego kao izraz “promijenjene Evrope” i simbol za kraj “hladnog rata”, naglasila je Angela Merkel.

Predsjednik Komisije EU Barozo je izložene namjere ocijenio kao “smislenu konstrukciju”. On misli da bi “Berlinska izjava” mogla biti “simbolom nove ujedinjene Evrope”. No, neophodno je da Evropa prevlada sopstveni cinizam, kazao je Barozo, koji je bio oduševljen atmosferom koja vlada na sjednici njemačke vlade. Među “velikim koalicionarima” vlada opuštena atmosfera, sa dosta humora, uočio je Barozo. Po njegovim riječima, u nekim članicama EU još uvijek preovladava pesimizam, pa čak i cinizam glede sudbine ustava.

 
Danas, 14.10.2006.

Peščanik.net, 14.10.2006.