Evropski parlament i vlade zemalja Evropske unije su u noći sa utorka na srijedu konačno ostvarili proboj u usaglašavanju srednjoročnog proračuna EU za period od 2007. do 2013. godine. Ovu izvanredno važnu vijest je novinarima priopćio kasno u utorak uvečer u Strasbourgu austrijski ministar financija Karl-Heinz Grašer, koordinator pregovora u ime EU.

Prema postignutom dogovoru, obrazložio je Grašer, financijski okviri EU za naredni srednjoročni period povišeni su sa circa 862. na 864. milijarde eura, što je konačno zadovoljilo i evropske parlamentarce. Dodatne dvije milijarde treba u prvom redu da teku u sigurnosne i vanjsko-političke, te obrazovne programe, kazao je jedan od glasnogovornika Komisije EU. Prema njegovim riječima, “Evropska unija ima sada stabilnu osnovu svoga financiranja”. U sličnom tonu je o postizanju kompromisa govorio i predsjednik Evropskog parlamenta Josep Borell, dan poslije u Strasbourgu.

Kao što je znano, poslije ustavne krize, izazvane propašću referenduma o “Evropskom ustavu” u Francuskoj i Nizozemskoj, EU je u junu prošle godine dospjela i u “financijsku krizu”, jer se šefovi država i vlada zemalja članica nisu mogli dogovoriti o volumenu i raspodjeli sredstava u narednom srednjoročnom periodu.

Usvojeni “financijski kompromis” na tom “summitu” u visini od 862,4 milijarde eura za period od 2007. do 2013. nije, međutim, zadovoljio poslanike Evropskog parlamenta u Strasbourgu. Oni su zatražili povišenje “srednjoročnog proračuna” na čak 974,8 milijardi eura, dakle za više od 112 milijardi, što je bilo i ostalo nerealističnim i što su i poslanici znali od samog početka.

Na kraju su, prema očekivanjima, predstavnici pojedinih parlamentarnih frakcija u Evropskom parlamentu pristali na povišenje proračuna za “samo” dvije milijarde, a što je prihvatljivo i šefovima država i vladama zemalja EU, u čije je ime nastupala Austrija kao trenutni predsjedatelj.

Radi se o “privremenom ujedinjenju”, kazao je oprezno Karl-Heinz Grašer, jer se o postignutom kompromisu moraju još izjasniti članice EU i većinski poslanici EP. No, nitko ne sumnja više, Evropska unija je konačno osigurala stabilno financiranje za naredni srednjoročni period. Austrijsko predsjedavanje Unijom je odradilo važni dio našeg posla, kazao je samozadovoljno Karl-Heinz Grašer.

 
Danas, 06.04.2006.

Peščanik.net, 06.04.2006.