Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

„Na današnji dan nam je javni dug, verovali ili ne, 64,4 odsto. Kada sam postao premijer, bio je 76 odsto“, rekao je predsednik Vučić u petak, 1. septembra u Majdanpeku. Predsednik nije rekao, ali da za neupućene napomenemo da se misli na javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod.

Najpre, mora se priznati, to je hvale vredan rezultat, jer pre samo osam meseci, dakle na dan 31. decembra 2016, javni dug je iznosio 73,5 odsto BDP (25 milijardi evra). No, kao što bi predsednik trebalo da se još dobro seća, nije najvažnije ko je na tabeli prvi na sredini prvenstva, nego tek na njegovom kraju. A „prvenstvo“ se, kada je o ekonomiji reč, završava poslednjeg dana u godini pa će se tada i meriti svaki uspeh (ali i neuspeh) koji je postignut.

Predsednik je, međutim, neočekivano pokazao da ga pamćenje poprilično napušta. Što i nije čudo, ako se imaju u vidu sve one silne cifre koje sam sebe primorava da pamti. Da ne dužimo, ako pođemo od čini se sasvim razumne pretpostavke da je Vučić (prvi put) postao premijer na dan polaganja zakletve u Skupštini, dakle 27. aprila 2014. godine, onda podatak o stanju javnog duga koji je u javnost Srbije poslao iz rudnika bakra – nije tačan. Na kraju te godine, naime, javni dug Srbije iznosio je 70,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na kraju 2015, pak, javni dug se opasno približio broju koji pominje Vučić, ali je i tada bio niži od gore pomenutog iznosa – 74,7 odsto BDP-a.

Možda će čitaocima biti zanimljiv podatak da je u godini kada je Vučić postao formalno prvi potpredsednik a faktički predsednik vlade Srbije javni dug iznosio – verovali ili ne – 56,2 odsto BDP-a. Godinu dana ranije, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, javni dug je bio 45,4 odsto BDP-a. Dobro, nije dug u 2012. „u celini i celosti“ napravila nova vlada, u dobroj meri on je rezultat „napora“ one prethodne, ali ne mogu se ni Vučiću osporiti određene zasluge. Što se najbolje vidi iz činjenice da je naredne, 2013. godine, javni dug Srbije skočio na 59,6 odsto BDP-a.

Sve u svemu, osim ako ovi podaci pozajmljeni od same Vlade Srbije, tj. Ministarstva finansija, nisu tačni, predsednik Vučić je dobar deo svog premijerskog mandata potrošio (uzgred, možda ne sasvim svojom krivicom, ali to i nije važno) na povećanje javnog duga da bi tek od nedavno počeo da ga smanjuje.

Dobro je što se dug Srbije smanjuje, ali nije dobro što je predsednik Srbije tako mnogo počeo da zaboravlja. Mislim, šteta je.

Peščanik.net, 02.09.2017.

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević

Mijat Lakićević

Rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika.

Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)