Maurizio Cattelan: “America”, Guggenheim

Maurizio Cattelan: “America”, Guggenheim

Dobar deo svog nedavnog gostovanja na TV Pinku premijerka je posvetila svom viđenju slobode i demokratije. Zapljusnula nas je već poznata rijaliti atmosfera u ovom studiju u kome jedina gošća vodi monolog, uz nezaobilazne izlive odobravanja i saosećanja od strane domaćina emisije. Onako egzaltirana, ustremila se na neke tamo kritizere sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Univerzitetske podrške na čelu sa FDU. Lamentovala je nad podelom u društvu čiji je generator pismo Univerzitetske podrške od 24. januara 2019. Citirala je to pismo u kome se zahteva pravo na slobodno mišljenje i izražavanje, pravo na istinito informisanje i kulturu dijaloga. Pobedonosno je poentirala njihovim pozivom svim časnim nastavnicima i saradnicima da im se pridruže. Pa kakav je to poziv? Znači, kaže ona, ako ne potpišete to parče papira koje su vam dali vi ste automatski nečasni. Gde je tu moral, pita se ona. Dakle, to parče papira su sastavili nemoralni ljudi.

Sledeći na redu su bili nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji se takođe pozivaju na moral dok im studenti koriste čučavce, a oni klozetske šolje. Bez osvrtanja na meritum pisma u kojem se upozorava na brojne znake diktature i urušavanje obrazovanja, premijerka je pitanje građanskih sloboda svela na „klozetsko pitanje“. Videli smo potom fotografije čučavaca specijalno pripremljenih za tu svečanu priliku. Ostalo je nejasno na koje čučavce je referirala, jer su bili adresirani na Studentski trg (adresa Rektorata). Možda je to nevažno, ali adresa Filozofskog fakulteta je Čika Ljubina. Dobro, ne mora premijerka da zna adresu Filozofskog fakulteta, ali je zato veoma važno da zna gde se ti čučavci nalaze. Potom je rekla da je obaveza fakulteta da omogući studentima adekvatne sanitarne uslove kako bi bili u stanju da kritički promišljaju. Nažalost, kao što njenom ministru Šarčeviću nije poznat Ustav, tako ni njoj, pored Ustava, izgleda nije poznat Zakon o ministarstvima koji kaže:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Član 14

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavlja poslove državne uprave koji se odnose na:… učešće u izgradnji, opremanju i održavanju objekata predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda od interesa za Republiku Srbiju…

Bez obzira na to, zahvaljujući njoj, stigla je ruka spasa koja je oslobodila Filozofski od pošasti čučavaca. Vlada je podržala važnu međunarodnu konferenciju koju je organizovao FDU, a koja je, na nesreću, trebalo da se održi baš na tom „elitnom“ Filozofskom. U paket je ušla zamena čučavaca. Mala je to cena za tako važnu međunarodnu konferenciju koju organizuju fantastični profesori FDU-a, koji velikom većinom ne podržavaju ovu vlast, ali su oni i pored toga, ponavlja ona, ipak fantastični. I sad se ti snađi – pre samo nekoliko minuta su bili nemoralni ljudi koji generišu podelu društva na časne i nečasne građane, a sada su ipak fantastični.

Zalažući se za adekvatne sanitarne uslove za mlade ljude, premijerka nije zaboravila da pomene da je prošle godine zaposleno 1.000 mladih istraživača. Ali je zato zaboravila da pomene da je svega nekoliko meseci kasnije (3.12.2018) u javnu raspravu pušten novi Nacrt zakona o nauci i istraživanjima kojim se velikim delom poništavaju efekti njihovog zapošljavanja, jer je članom 126 predviđeno da istraživači na fakultetima ostanu bez tih pozicija, kao i da od dana stupanja na snagu ovog zakona fakulteti više ne mogu da ih zapošljavaju.

No, važno je pričati o životu, a kada pričamo o životu onda moramo da pričamo o čučavcima, slavodobitno zaključuje premijerka. I u pravu je. Da nije tako, ovom problemu ne bi bila posvećena jedna ozbiljna naučna studija objavljena u renomiranom naučnom časopisu. Autor ove studije zaključuje da u poređenju sa standardnom klozetskom šoljom (visina 41-42 cm) i manjom klozetskom šoljom (visina 31-32 cm), čučavci iziskuju najmanje napora i najmanje vremena za adekvatno pražnjenje. Izazov za neko buduće naučno istraživanje, a u skladu sa standardima koje je postavila premijerka, je pronaći vezu između ovih benefita koje pružaju čučavci sa intenzitetom i mogućim opsegom kritičkog promišljanja.

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 07.02.2019.

Srodni linkovi:

Vesna Rakić Vodinelić – Nečastivi čučavac na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet – Otvoreno pismo

Rastislav Dinić – Režim iznad provalije