Filozofski fakultet u Beogradu

Filozofski fakultet u Beogradu

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom medijskog nastupa premijerke Ane Brnabić na televiziji Pink, 3. februara 2019.

Poštovane građanke i građani Srbije,

U svom medijskom nastupu na televiziji Pink, 3. februara 2019, premijerka Ana Brnabić je, po ugledu na svog ministra Mladena Šarčevića, pokušala da izvrši politički pritisak i ponizi nastavnike i saradnike Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali građanske proteste. Posebno su za osudu njeni napadi i pokušaji nipodaštavanja naše uvažene koleginice Marije Bogdanović, profesorke emerite, bivše dekanice našeg Fakulteta i bivše rektorke Univerziteta u Beogradu. Nažalost, kako to obično biva sa ovom vlašću, premijerka je manipulacijama, zamenom teza i već uobičajenim ignorisanjem postavljenih pitanja o ugroženosti demokratije u Srbiji, unizila samu sebe i potvrdila bojazan, koju smo još ranije izrazili u pismu podrške protestima, da u našem političkom sistemu prepoznajemo „brojne znake diktature“, da su građanima „ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode“ i da „progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije.“

Stanje svih državnih objekata, poput škola, fakulteta, bolnica, domova zdravlja, policijskih stanica i kasarni, predstavlja odraz u ogledalu države, koju zakoni obavezuju da brine o njihovom održavanju. Nažalost, u mnogim takvim zgradama često nisu obezbeđeni ni osnovni uslovi za obavljanje odgovarajućih aktivnosti. Premijerkino pokretanje pitanja sanitarnih uslova na Filozofskom fakultetu u Beogradu samo je providan pokušaj odvraćanja pažnje od osnovnog društvenog problema Srbije danas – galopirajuće autokratije i gušenja građanskih sloboda.

Zato, ovom prilikom podsećamo na Ustav Republike Srbije, a pre svega na:

Član 1

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Član 2

Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika.

Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Član 46

Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

Na kraju, žalosno je da je aktuelnoj vlasti, po svemu sudeći, nepojmljivo da postoje građani koji postupaju u skladu sa svojom savešću. Nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali proteste će se i ubuduće revnosno odazvati svom pozivu odbrane javnog interesa kada god budu smatrali da je, kao što je to danas slučaj, on ugrožen.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 05.02.2019.

Srodni linkovi:

Ognjen Radonjić – Ana i 40 čučavaca

Vesna Rakić Vodinelić – Nečastivi čučavac na Filozofskom fakultetu

Rastislav Dinić – Režim iznad provalije

PROTESTI 2018/19.