Ustavni sud Srbije odlučuje o zahtevu zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića podnetog pre godinu dana da se zabrani delovanje 14 ekstremnih navijačkih podgrupa Partizana, Crvene zvezde i Rada.

Javni tužilac je predložio njihovo brisanje iz registra „zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje“.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija – Alkatraz, Anti Romi, Ludaci Padinska Skela, Belgrejdbojs, Ultra bojs, Ultras, Saut femili, Hed hanters, Iriću-ćibili-NBG, Šedovs, Ikstrim bojs, Čuvari časti, Brejn demidž. Posebno je pitanje kako je uopšte moguće da u registar bude upisana grupa koja sebe zove Anti Romi.

Huligani iz grupe Ultras bojs odgovorni su i za jučerašnje divljanje na utakmici Italija-Srbija u Đenovi u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Prema pisanju italijanske štampe, srpski huligani su pre početka utakmice divljali po gradu, razbijali izloge, pisali grafite na spomenicima kulture i sukobili se sa policijom. Preko 300 srpskih navijača pre utakmice je u centru Đenove bacalo flaše i petarde na prolaznike i prodavnice, zbog čega su mnoge morale da budu zatvorene, a ispisivali su i grafite na Duždevoj palati.

Na samoj utakmici, nekoliko navijača se popelo na zaštitnu ogradu i pokidalo zaštitnu mrežu oko prostora u kome je bilo smešteno oko 1600 srpskih navijača. Usledilo je paljenje baklji i bacanje petardi ka navijačima Italije, a u jednom trenutku je spaljena i zastava Albanije. Igrači su se vratili u svlačionice, a nakon pola sata kašnjenja utakmica je počela s tim što je posle sedam minuta prekinuta jer su huligani nastavili sa bacanjem baklji na teren.

UEFA će kazniti Srbiju tako što će utakmica biti zvanično registrovana službenim rezultatom (3:0 za Italiju), a Srbija će narednih pet mečeva igrati bez publike. Visina novčane kazne koju će Fudbalski savez Srbije morati da plati još uvek nije zvanično saopštena, a postoji i mogućnost eliminacije iz daljeg takmičenja.

Ovo nije prvi put da FSS bude kažnjen zbog nasilja navijača. 2005. godine FIFA je kaznila Fudbalski savez Srbije i Crne Gore sa 35.000 švajcarskih franaka i igranjem jedne zvanične utakmice (protiv Azerbejdžana) pred praznim tribinama zbog incidenata na utakmici Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine. FS SCG kažnjen je zbog propusta u organizaciji utakmice u delu bezbednosti ali i rasističkih transparenata na tribinama stadiona. Marakana je tada bila oblepljena transparentima Nož žica Srebrenica, Ratko, hvala ti, Škorpioni.

2009. godine, uoči početka meča protiv Austrije u Beogradu, grupa vandala sa južne i istočne tribine stolicama i bakljama gađala je oko 500 navijača Austrije. Huligani su uzvikivali ime Gavrila Principa i zviždali himni Austrije. FIFA je tada Fudbalski savez Srbije kaznila sa 100.000 švajcarskih franaka.

U Đenovi je posle incidenata na stadionu uhapšeno 17 srpskih huligana, a među njima i jedan od vođa Ultras Bojsa Ivan Bogdanović.

Na incident u Đenovi reagovalo je i Ministarstvo inostranih poslova Srbije, a ministar Jeremić se u telefonskom rezgovoru izvinio svom italijanskom kolegi Franku Fratiniju u ime vlade u Beogradu.

U ime svoje zemlje, šef italijanske diplomatije Fratini je izrazio svom beogradskom kolegi „duboko razočaranje i bes italijanske javnosti“ povodom „ozbiljnog i neprihvatljivog incidenta u Đenovi koji su izazvale grupe radikalnih srpskih navijača“, saopšteno je iz ambasade Italije u Beogradu.

Autobusi sa navijačima iz Srbije su posle incidenta u policijskoj pratnji sprovedeni do granice u sredu ujutru kako bi se izbegli sukobi sa italijanskim navijačima.

Ambasadorka Srbije u Italiji, Sanda Rašković-Ivić, izjavila je italijanskim medijima: „Ovi ljudi ne predstavljaju prava osećanja niti ponašanje srpskog naroda. Posramljeni smo i izvinjavamo se.“

Peščanik.net, 13.10.2010.

NOGOMET / FUDBAL