#1od5miliona

#1od5miliona

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije

Nakon protesta održanih prethodnog vikenda, naša inače neefikasna policija i još sporije tužilaštvo, bar kada su u pitanju ljudi bliski vlasti i kriminogene strukture, reagovali su munjevito, a Prekršajni sud je, po kratkom postupku, osudio šestoricu demonstranata od kojih je većina na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Padinska Skela. Suđeno im je po posebnim članovima Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika, čiji je cilj suzbijanje uglavnom sportskog huliganizma, a koji predviđaju da se na izdržavanje kazne ide i pre utvrđivanja pravosnažnosti presude.

Hapseći uglavnom najmlađe učesnike protesta, mahom studente, pa čak i jednog srednjoškolca, režim je još jednom dokazao da svesno i namerno sprovodi represiju, jer je njegov isključivi algoritam vladanja zastrašivanje i terorisanje političkih neistomišljenika. Presuđujući mladima po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“ nedvosmisleno im je poručeno da se hitno, zarad „Budućnosti Srbije“, o svom trošku i bez sendviča za usput, evakuišu u autobuse i napuste ovu zemlju. Rečeno je svima da se vlast više neće suzdržavati u upotrebi sile, što znači samo jedno – kada se hapse đaci i studenti, to je smišljeni udar baš na budućnost jednog društva. Time nam je svima poslata poruka da će, nakon izgona našeg najdragocenijeg resursa, ostati samo opustošena zemlja kojom će tumarati samoproklamovani mesija deleći pravdu prema sopstvenom nahođenju.

Zbog svega toga, kao nastavnici i naučnici, najoštrije protestujemo protiv nedavnog hapšenja političkih neistomišljenika, a posebno đaka i studenata (među kojima su i studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu)! Zahtevamo hitno dekriminalizovanje i puštanje na slobodu svih uhapšenih i upozoravamo na to da je režim taj koji, svojim brojnim iracionalnim postupcima, indukuje nasilje i igra vrlo opasnu igru protiv pobunjenih građana, ugrožavajući pritom državne institucije, demokratsku podelu vlasti i stabilnost zemlje.

Pokretači inicijative #105od5miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Peščanik.net, 19.03.2019.

PROTESTI 2018/19.