Po zakonu o informisanju, objavljujemo demanti fotografa Tanjuga na tekst „Šibicarski trikovi“ Slobodana Tomića.

Neistine iznesene u tekstu Slobodana Tomića pod naslovom “Šibicarski trikovi”

Poštovana Gospođo Lukić,

Obraćam Vam se kao urednici sajta Peščanik, a povodom malicioznih insinuacija autora Slobodana Tomića u tekstu pod naslovom “Šibicarski trikovi” objavljenom na vašem sajtu dana 13.04.2015, u kome se kaže da su “dalekovodi nestali” sa fotografija ostataka na mestu pada helikoptera Mi-17 (14.03.2015).

Budući da sam u ovom tekstu direktno “prozvan” imenom i prezimenom, nanet mi je duševni bol, ukaljan mi je profesionalni ugled novinskog fotografa koji sam gradio skoro 30 godina bez ijedne mrlje u karijeri – sve dok mi juče gospodin Tomić nije implicirao “nestanak dalekovoda” sa fotografija, zatražio “pojašnjenje” i direktno me prozvao za manipulaciju fotografijom, što se u novinskoj fotografiji smatra neetičkim i najstrožije zabranjenim postupkom, a ako se desi rezultira trenutnim otkazom.

Slobodan Tomić u svom tekstu kaže:

„Spekulacije o dalekovodima su nakon nekoliko dana nestale, a zanimljivo je da su sa spekulacijama nestali i dalekovodi sa slika. Bilo bi dobro, recimo, da Tanjug (i potpisani fotograf Srđan Ilić) pojasne zašto tih dalekovoda nema na jednoj drugoj fotografiji iz galerije Tanjuga, konkretno na ovoj.“

Evo i “pojašnjenja”:

1.

Pre svega radi se o dve potpuno različite fotografije, napravljene sa dva različita mesta, sa različitim uglom usled donjeg rakursa uslovljenog talasastim zemljištem, i sa drugačijim kadrom – što čak i laik može da primeti – ali ne i autor gospodin Tomić.

2.

Obe predmetne fotografije su prve i ekskluzivne fotografije mesta pada helikoptera, i emitovane su kroz foto servis Tanjug-a istog dana, 14. marta 2015. godine u originalnom izgledu u 12,54 h – iste onakve kakve je Peščanik preneo uz komentar da su “dalekovodi nestali” – na jednoj ima dalekovoda, na drugoj se samo naziru stubovi zbog donjeg rakursa.

Na „otvorenom“ delu Tanjugovog sajta je napravljena galerija fotografija http://www.tanjug.rs/FotoDet.aspx?galID=156630, koja sadrži obe slike:

Helikopter-01

Helikopter-02

Helikopter-03

3.

Kao autor, ovim odgovorno tvrdim da su obe fotografije apsolutno autentične, ništa nije “nestalo”, što se može proveriti na originalnim fajlovima iz digitalne kamere.

4.

Takođe, obe pomenute fotografije ste objavili bez dozvole mene kao autora, i Tanjug-a – jer sajt Peščanik nije pretplatnik foto-servisa Tanjug-a – čime ste dodatno povredili moja moralna autorska prava, kao i materijalna prava JP NA Tanjug.

***

Novinskom fotografijom se bavim 30 godina, počeo sam u Politici, nastavio u The Associated Press-u (AP) sledećih 20 godina.

Autor sam više istorijskih fotografija iz perioda raspada Jugoslavije, sukoba na Kosovu, NATO bombardovanja i ostalih događaja koji su obeležili epohu.

Dobitnik sam dve nagrade World Press Photo, kao i dvadesetak međunarodnih i domaćih nagrada za novinsku fotografiju.

Član sam ULUPUDS-a, osnivač i predsednik UFOS-a (Udruženje fotoreportera Srbije).

Molim Vas da ovaj moj odgovor i “pojašnjenje” gospodinu Tomiću, uz odgovarajuće izvinjenje Vas i autora za ove skandalozne insinuacije, objavite u celini.

Srđan Ilić,
Pomoćnik gl. i odg. urednika za fotografiju
JP NA Tanjug, Obilićev venac 2, 11000 Beograd
http://www.srdjanilicphotography.com/

Peščanik.net, 14.04.2015.

HELIKOPTER