Nalepnica na stubu; Angry cat crosssing
Foto: Predrag Trokicić

„Uzima novce, glavu okrenuo na drugu stranu, pa kad prođe, progunđa kao za se: „Još samo ovo!““ Laza Lazarević, Prvi put s ocem na jutrenje

Moralna šizofrenija naših aktuelnih zulumćara uzima maha, vidimo to svi. Od „Ostanite kod kuće“, preko „Ostanite odgovorni“ do samo – ostanite. Poslušni. Buntovni. Zbunjeni. Svakako uplašeni. Da li se stvarno osećam tako kako se osećam? Praznina neubedljivog odgovora nezaustavljivo uzima svoj danak, vapeći za onim u krvi.

Život u Srbiji je i pre epidemije počeo da liči na kockanje. Toga čak ni deca nisu bila pošteđena. Zbog nedovoljnog broja vrtića u nekim gradovima, poput Pančeva, pravo na upis dece dodeljuje se putem lutrije. Za svako treće dete u našoj zemlji nema mesta u predškolskom obrazovanju i vaspitanju, što je treći najgori rezultat među evropskim zemljama, tvrdi EU. U zemlji čija se vlast kocka sudbinama svojih stanovnika, sasvim je bio logičan naredni atak na javna dobra: pokušaj da se nacrtom novog Zakona o igrama na sreću ukine odredba kojom je propisano da deo prihoda od naknada ide Crvenom krstu, organizacijama osoba sa invaliditetom i ustanovama socijalne zaštite, sporta i omladine. Nedavno je žrebanjem utvrđen i redosled predstavljanja stranaka na RTS-u, kojim je SNS-u (očekivano) omogućeno da se predstavi u udarnom terminu pred izbore. Zbog svega toga ne čudi to što odani poput Čede Kockara zaslužuju VIP zdravstveni tretman, dok nam majke skapavaju na travnjacima. Džaba to što i ova (nova) vanredna situacija, kao i onomad vanredno stanje, po zakonu od svih državnih organa traži da štite ljudska prava i rodnu ravnopravnost, a naročito siromašne, stare, decu, osobe sa invaliditetom, izbegle i raseljene i druge ranjive grupe stanovništva.

Predsednik države proglasio se doktorom za strah i komandantom vojske protiv virusa, a zapravo ratuje protiv sopstvenog naroda. Prvo nas je zatvorio bez pitanja. Napravio je svoj stručni tim kojim odvrće i zavrće slavinu prema potrebama naprednjačkog darvinizma. Ponosno je stajao bez maske u redu pred svojim biračkim mestom, da bi nam sada za isto to odrapio drakonske kazne. Ono što je u martu bilo pred-vidovdansko svetogrđe, sada je preokrenuto u post-vidovdanski uslov za ekonomsko spasenje nacije za koje je svaka žrtva dobrodošla. Sada, kada je dozvoljeno da se zna da virus nije oslabio i da se, zahvaljujući mutaciji, prenosi lakše nego ranije, pušta nas da radimo kobajagi šta poželimo. Ionako mu je svejedno ko će preživeti, sve dok je u njegovoj službi. Uskoro će ponovo i žrebanje za izbor novog glasačkog kontingenta. Predsedavaće, naravno, najbliži doktorov saradnik – Dr Smrt. Pošto novu kugu u vidu koronavirusa već imamo, još nam samo četvrti jahač apokalipse nedostaje – glad. A i njegov dolazak je zagarantovan na jesen, kako nam je saopštio portparol jahača.

Sada je gospodar kazina dodatno podigao uloge – u igri je i sam život. Na kockanje se prisiljavaju oni koji moraju na rad u kovid ambulantu ili u fabričku halu, čak i oni kod tobože savesnih poslodavaca koji su brže-bolje poslušali diktat relaksacije mera. Kakav crni rad od kuće i slične zapadnjačke pomodarije. A to što usred žege desetine hiljada ljudi nema pristup vodi za piće i pranje ruku tek je tehnički problem čijem je rešavanju, znamo to, Vlada veoma posvećena. Nakon što je raspršena kratkotrajna iluzija o zajednici odgovornog ponašanja, čak i banalni svakodnevni čin poput odlaska po namirnice ponovo postaje događaj visokog rizika za sve koji u njemu učestvuju, s ove ili one strane kase.

Izgleda da nam preostaje još samo to da posegnemo za receptima za uspeh iskusnih hazardera. Iako je još Adam Smit upozorio na to da savršeno pravična lutrija ne postoji (ili možda baš zato), vredi uzeti u obzir neke savete da se spasi svoja i tuđe glave. To važi naročito za sve nas koji uopšte imamo luksuz izbora ovih dana. Dakle: sve što možete uraditi onlajn, umesto uživo – preklinjem vas da uradite onlajn (uostalom, kažu da su šanse za dobitak tako veće). Budite nepokolebljivi u tome da svakoj „kockarnici“ stavite do znanja koje standarde zaštite zdravlja mora da poštuje (ko hoće da vodi biznis, a tvrdi da nema para za ovo, odmah neka stavi katanac). Naučite da „čitate“ ljude, naročito one koji se predstavljaju stručnim – kao i kod igranja pokera, ova veština vam može doneti korist i van kockanja (npr. prilikom glasanja na izborima). Izbegavajte složene igre – kao i u kockanju, to povećava šansu da „kuća“ pobedi (odlazak javnim prevozom u tržni centar na ručak je vrlo loša ideja ovih dana). Proučite verovatnoću zaražavanja u svakoj situaciji kako biste upravljali rizikom – nije isto pobeći na izlet u prirodu, recimo, u Košutnjak i otići u malu gradsku prodavnicu u kojoj je nemoguće održati rastojanje od dva metra između kupaca, od kojih sigurno barem jedan neće nositi zaštitnu masku. Iako niko nema moć da oblikuje zakone verovatnoće, možete ograničiti njihov uticaj – nemojte da vam pukne film i da strogu izolaciju naprasno prekinete grljenjem rodbine i rukovanjem sa komšijama, već odredite granicu svog strpljenja i planski se upustite u njeno prelaženje, ako već morate to da učinite. Nemojte se kladiti na omiljene stvari – iako odlazak kod frizera može zvučati zavodljivo, odložite ga što je više moguće (a nakon toga frizeru dajte napojnicu koja će mu nadoknaditi izgubljenu dobit zbog odlaganja). Vežbajte veštinu koncentracije – ona vam može biti od presudne pomoći u teškim situacijama (kažu da je meditacija dobar način da se ona stekne).

Ako, na kraju svega, ostvarite dobitak (recimo, sopstveni život) – podelite ga sa drugima.

Autor je saradnik Fondacije Centar za demokratiju.

Peščanik.net, 08.07.2020.

KORONA VIRUS